Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zapomenuté koncepty: Bertone Pickster – Podivný pick-up s technikou BMW

David Bureš
Diskuze (0)
Značku BMW si s pick-upy obvykle nespojíme, a přece pár takových aut vzniklo. Vedle děl z Mnichova jedno navrhlo slavné studio Bertone.

Karosárnu Bertone jistě automobilovým fanouškům nemá smysl blíže představovat, vždyť se jedná o jednoho z nejslavnějších návrhářů designu aut. Jelikož však byla založena už v roce 1912, v jejích dílnách vzniklo množství aut, které jsou dnes už dávno zapomenuty. Jedním z nich je koncept Bertone Pickster, který jsme se rozhodli dnes připomenout.

Z dnešního pohledu je totiž automobil poprvé prezentovaný na ženevském autosalonu v roce 1998 značně neobvyklé koncepce. Dnes bychom ho mohli označit za crossover, jelikož Bertone se pomocí něj rozhodl zkombinovat dva zcela odlišné typy vozu, americký pick-up a italské gran turismo. Takže takový Chevrolet El Camino po evropsku...

Výsledkem je tak vůz, který zepředu vypadá trochu jako sportovně střižený sedan a ze tříčtvrtečního pohledu jako kupé nebo speedster. Korba sice evokuje pick-upy, není ale přísně účelná jako u typických zástupců tohoto typu aut, nýbrž doplněná třeba o výrazný spoiler. Ten je nejen aerodynamickým prvkem, ale také uzavírá korbu. Kola byla 21palcová, což v té době bylo opravdu něco. Stejně jako pneumatiky Michelin PAV, díky nimž vůz mohl ujet krátkou vzdálenost i s píchnutou gumou.

Kabina je pak vzhledem k době vzniku značně futuristická, zajímavý je digitální přístrojový štít, který doplňuje další obrazovka na sloupku volantu. Ta patří k navigaci od Magneti Marelli. Specialitou jsou také minimalistické sedačky.

Rozměry mimochodem činily 480 cm x 197 cm x 136 cm, délkou tak koncept odpovídal třeba tehdejšímu BMW 5.

Právě s ním má Bertone Pickster leccos společného, a to nemyslíme jen masku chladiče připomínající bavorácké ledvinky. Automobil totiž využil základ právě z BMW 5, v útrobách pracoval vpředu uložený šestiválec 3.2i 24v o výkonu 235 kW od BMW Motorsport. I díky využití hotové techniky dokončení konceptu trvalo jen tři měsíce.

Mnichovská automobilka přitom nebyla pro Bertone typický partner. Italské centrum pro ni navrhlo vlastně jen koncept BMW 2800 Spicup a kupé BMW 3200 CS, která se datují do šedesátých let.

Ne nečekaně na sériovou výrobu nikdy nedošlo, byť třeba v USA Bertone Pickster zaujal. BMW ostatně dodnes pick-upy odmítá, byť v minulosti ve svých dílnách postavilo zajímavé prototypy M3 Pickup, nejprve na bázi generace E30, později na základech E92. Vzhledem k tomu, že ale do segmentu pick-upů zamířil konkurenční Mercedes-Benz, s třídou X, možná se nějakého pick-upu z Mnichova dočkáme. V centrále BMW jistě bedlivě sledují, jak se X-Classe prodejně daří. Vždyť pro německou prémiovou trojku vždy platí, že jak přijde jedna značka s něčím populárním, druhé dvě na to rychle reagují.

David Bureš
Diskuze (0)