Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezdůvodná jízda v levém pruhu? Příští rok vám už jenom tak neprojde...

Jan Mička
Diskuze (56)
Novela bodového systému myslí i na řidiče, kteří mimo obec bezdůvodně využívají levý pruh silnice. Od poloviny příštího roku by měla platit pevně daná finanční a bodová sankce.

Setkáváme se s tím dnes a denně: pravý dálniční pruh je poloprázdný, zato v levém jsou na sebe automobily natlačeny v bezprostřední vzdálenosti, kličkují, blikají a často i troubí. Sami jistě víte, že mimo obec je levý pruh dvou- a víceproudé dálnice určen pouze k předjíždění a nikoliv k soustavné jízdě, nicméně případů, kdy řidiči nerespektují silniční zákon, přibývá. Ale nebojte se, myslí na ně novela bodového systému.

Podle informací České televize dosud řešili policisté bezdůvodnou jízdu v levém pruhu mimo obec hlavně domluvou, přestože mohli udělit pokutu ve výši až 2500 korun a dva trestné body. Tento bič je ale příliš krátký. Novela bodového systému, která by mohla začít platit už od poloviny příštího roku, počítá s pevnou finanční sankcí 1500 korun a udělením dvou trestných bodů, což je sice méně než doposud, ale zato odpadá záchranný kruh v podobě řešení přestupku domluvou.

Stát tím reaguje na čím dál vyšší počet těchto případů, avšak nemyslete si, že by se pokuta týkala pouze nedočkavých řidičů osobních automobilů. Myslí se také na řidiče kamionů, kteří v mnoha případech nevyužívají stoupací pruh dálnice a bezdůvodně blokují ten prostřední (v případě tříproudé dálnice). „Takové chování může v ostatních řidičích způsobovat nervozitu a také dochází k takzvanému podjíždění, což může ústit ke zbytečnému hazardu,“ řekla České televizi Lenka Sikorová, mluvčí jihomoravské policie.

Z vlastní zkušenosti vím, že blokování levého pruhu podjížděním opravdu končí, na hraně se pak ale ocitá také řidič, který tak učiní. Již v minulosti jsme podrobněji rozebírali, kdy se dá takové chování tolerovat. V obci můžete dle silničního zákona používat kterýkoliv jízdní pruh, přičemž „podjetí“ z pravé strany se nepovažuje za předjíždění, mimo obec je ale takové chování možné pouze v případě souběžné jízdy, tedy pokud je v jednom směru taková hustota provozu, že se vytvoří souvislé proudy vozidel.

Jan Mička
Diskuze (56)
6. 8. 2019 13:34
Levý pruh
Jojo tenhle článek je fajn. Já třeba vůbec nevěděl, že v tom levém pruhu by se prakticky jezdit nemělo, aby byl volný k předjíždění. Právě jsem narazil na https://www.povinneruceni.top/…dalnicnim-pruhu/ tak jsem hledal nějaké bližší informace.
13. 12. 2016 10:27
Re: hmm
V ČR nic takového neřeší. Zákon, pokud vím, sice neobsahuje definici předjíždění, ale je implikováno, že k předjíždění dojde kdykoli, kdy rychleji jedoucí auto mine pomaleji jedoucí až na vyjmenované situace, kdy o předjíždění nejde. Nikde není napsáno a podle mne ani implikováno, že je zařazení se před předjížděného nedílnou součástí a tedy nejde o předjíždění, pokud se nezařadíš. Naopak.
13. 12. 2016 09:28
Re: hmm
áno ale rieši to aby ten vpravo nemusel toho vľavo obiehať na troj prúdovej diaľnici tak, že sa zaradí najprv do stredného a potom ľavého pruhu a potom sa vráti cez 2 pruhy do pravého len kvôli tomu, že v strednom pruhu niekto porušuje predpisy.
13. 12. 2016 07:16
D11
A opraví někdy prvních cca 6 kilometrů D11? Páč tam je to hlavně směrem z Prahy v pravém pruhu katastrofa. A to ten levý není žádná výhra. Tam je jediná možnost zašlápnout to na nájezdu od CČM a profrčet to tak, aby nebylo třeba nikoho pouštět až k Benzině. Kdyby PoChvy chtěly něco užitečného dělat, tak si můžou stopnout ty chytráky, co v napojení jedou 60-70, značku dálnice ignorují a začnou zrychlovat až když vidí více pruhů... Možná tím něco porušuji, ale na lepší způsob jsem nepřišel a nervy na ten chaos nemám.
Avatar - praděda7
13. 12. 2016 06:11
Re: D1 tankodrom
Nejsmutnější na celé věci je fakt, že na moravské straně D1 (úsek za Devíti kříži směr Praha) je dálnice hrbatá již od zprovoznění po rekonstrukci... ;-\