Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW i Vision Dynamics: Elektrické Gran Coupe s dojezdem 600 km

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (31)
BMW mezi své premiéry na letošním frankfurtském autosalonu zařadilo i odhalení konceptu I Vision Dynamics, naznačujícího podobu sériového modelu, jímž má být vyplněna mezera mezi současnými i3 a i8.

BMW se na domácím frankfurtském autosalonu chlubí vedle nových sériových modelů X3, 5 GT, které nově nese název 6 GT, a M5i řadou konceptů od chystané řady 8 a nové generace roadsteru Z4 přes luxusní SUV X7 až po i Vision Dynamics.

Právě BMW i Vision Dynamics je přitom vlastně jediným konceptem mnichovské značky, představeným skutečně až v rámci autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. Tato novinka přitom podobně jako ostatní koncepty značky BMW připravené pro letošní IAA není pouhým designérským cvičením, ale předskokanem pro sériový model, který se má v nabídce značky zařadit mezi modely i3 a i8.

BMW i Vision Dynamics svým designem do jisté míry navazuje na loňský koncept Vision Next 100, ale není již tak odvážný a je na něm vidět, že má poměrně blízko k sériovému modelu, což mimo jiné naznačuje použití klasických dvou párů dveří namísto u výstavních studií tolik oblíbených proti sobě otevíraných dveří.

BMW se v tiskových materiálech k tomuto konceptu, který uvádí i jako Gran Coupe pro blízkou budoucnost, věnuje celkem logicky především designu, v němž mají být jasně viditelné odkazy na minulost značky a zároveň vize věcí příštích.

V případě techniky pak BMW oficiálně uvádí, že koncept i Vision Dynamics má disponovat čistě elektrickým pohonným systémem. Ten má tomuto vozu umožnit akceleraci z 0 na 100 km/h za 4,0 s a jízdu maximální rychlostí přes 200 km/h. Dojezd na jedno nabití se pak má pohybovat okolo 600 km.

BMW i Vision Dynamics, resp. z něj vycházející sériový model i5 je součástí nejnovějších elektrických plánů automobilky. Do roku 2025 chce mnichovský výrobce nabídnout 25 elektrifikovaných automobilů, z toho 12 plně elektrických. Vedle i5 se bude jednat o elektrickou verzi SUV X3 připravovanou pro rok 2020. Elektromobil nabídne také Mini a elektrifikaci se bez bližších podrobností podle Krügera nevyhne ani Rolls-Royce.

Nedávno přitom šéf Rolls-Roycu Torsten Müller-Ötvös oznámil, že hybridní pohon je kompromis, a tak značka raději půjde cestou elektromobilu. Takový vůz ale firma chce nabídnout až v době, kdy elektrický pohon nabídne dostatečný dojezd, aby se majitelé nemuseli stresovat, že nedojedou. Do roku 2025 ale taková doba může nastat...

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (31)
14. 9. 2017 11:07
Re: KDO HO POZNÁVÁ? CO JE TO ZA KORUPČNÍHO ZMLDA NA STK?
Ja bych rekl, ze je vyuzilo ekonomicteji >:D Prizpusobit stavajici platformu a vyuzit dobreho jmena vychoziho modelu mi prijde jako spravna volba. V prvni rade je chyba EU, ze cpe penize do ztratovych projektu a az pak se stara, jestli je vysledek adekvatni investici nebo ne.
14. 9. 2017 11:04
Re: KDO HO POZNÁVÁ? CO JE TO ZA KORUPČNÍHO ZMLDA NA STK?
Neni to to same ani nahodou. Redmi a Mi jsou ruzne rady, redmi je ta levnejsi, slabsi a mladsi.. Redmi4x az ted vykonove dotahuje mi4, to uz je ale 3 roky stare, zatimco redmi nedavno vyslo.
14. 9. 2017 10:22
Re: KDO HO POZNÁVÁ? CO JE TO ZA KORUPČNÍHO ZMLDA NA STK?
uzasnou blbost jsi napsal >:D Tesla na elektromobilech vydelava, podle financni zpravy je to prumerne 25000 dolaru na kusu, ve ztrate $331 milionu je proto, ze zaprve utratila skoro 2 miliardy $ za SolarCity, a zadruhe proto ze s nastupem modelu 3 se rozhodli extremne zrychlit vystavbu site Superchargeru, ke ktere krom destinationchargeru pridavaji jeste 3 sit a to 72kWh mensi Superchargery urcene na parkoviste nakupnich center a podobnych parkovist

schvalne jak moc by snizilo zisk BMW v radu 6.4 miliardy eur, kdys by pridali business jaky dela Tesla se stratou 331 milionu dolaru? a to nepocitame ulevy pro BMW za emisni povolenky ktere BMW rocne prijdou asi na 670 milionu eur (2016) tahle suma by se jim o neco ponizila, protoze by jim klesli flotilove emise ;-)

ale jde ti to trolleni paradne Gvick2 :yes:
14. 9. 2017 10:15
Re: KDO HO POZNÁVÁ? CO JE TO ZA KORUPČNÍHO ZMLDA NA STK?
no ziskali na to celkem slsune dotace a nakonec jen predelali Golfa na baterky, proste VW ty prachy pouzilo jinak, prace na nove platforme ohlasili az pote co jim Merklova verejne vynadala >:D
14. 9. 2017 10:13
Re: KDO HO POZNÁVÁ? CO JE TO ZA KORUPČNÍHO ZMLDA NA STK?
RedMi nebi Mi je to same ;-) a sak ja psal ze je to diky horsimu HW ;-)