Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW řady 7 existuje i jako kombík. A tenhle je dokonce na prodej

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Řada 7 je už více než 40 let vlajkovou lodí automobilky BMW. A i když se vždy oficiálně prodávala jen jako velký sedan, zájemci o praktičtější provedení nemuseli nutně ostrouhat.

Dokazuje to tato kombi verze generace E23, tedy té vůbec první sedmičkové, té, která éru řady 7 odstartovala. Zajímavé BMW 735i "Touring" je aktuálně na prodej ve Švýcarsku.

Jak se můžete přesvědčit v galerii, jde o skutečné BMW E23. Liší se ale praktickou zádí, která dostala nejen "batoh" a s ním související odlišné tvary, ale také nová světla (pocházejí z BMW 02) a dokonce byly přepracovány oba zadní sloupky - tedy C i D. Kombík tak přišel o tradiční Hofmeisterovu křivku.

A jak tenhle sedmičkový Touring vznikl? Teorie o jeho zrodu jsme na internetu našli dvě, možná "dvě a půl". První hovoří o prototypu, který postavila přímo automobilka BMW a představila ji na autosalonu ve Frankfurtu roku 1980. To ovšem není pravděpodobné, frankfurtský autosalon se už tehdy konal v liché roky.

Na druhou lze narazit na informaci, že BMW skutečně v roce 1980 vyrobilo prototyp kombíku tehdy ještě stále čerstvé řady 7. Využívalo ho však zřejmě výhradně k interním účelům. Na internetu jsme našli fotku, na níž by měl tento vůz být zobrazen. Najdete ji v galerii, jde o bílé auto, které se od toho na prodej liší zadními světly, provedením zavazadlového prostoru i tvary C a D sloupků.

Další vysvětlení se částečně překrývají. Podle jednoho příběhu netradiční kombík postavila britská společnost Crayford. Vznikly údajně tři kusy, které si objednal německý prodejce BMW jménem Euler. Další verze hovoří o tom, že vozidlo se zrodilo v počtu dvou exemplářů přímo u firmy Euler. Každopádně Euler zřejmě v příběhu hraje hlavní roli.

Naše auto, prvně registrované v roce 1983, se pravděpodobně nejprve prodalo v Německu, zřejmě už po několika letech se ale stěhovalo ke sběrateli do Spojených států amerických. V roce 2011 se náhle objevilo na prodej. Tehdy ho snad koupil švýcarský prodejce Flückiger Automobile, který raritu převezl zpět do Evropy.

Ve Švýcarsku kombík, vycházející z modelu 735i s 3,4litrovým řadovým šestiválcem, zřejmě prošel renovací. Prodejce mluví o top stavu, tachometr aktuálně ukazuje asi 11 tisíc kilometrů.

A cena? Vyloženě nízká samozřejmě není. Prodejce žádá 120 tisíc švýcarských franků, tedy asi 2,9 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (5)

Doporučujeme

Avatar - Pernik
3. 12. 2020 18:46
Bílé v galerii
Ať čučim jak čučim do galerie, žádné bílé v ní nevidim
Avatar - Stejsn
2. 12. 2020 09:17
Bílé auto v galerii
o kterém se píše v článku, jsem nenašel.
1. 12. 2020 13:07
Z boku ten zadek...
...hodně připomíná Ford Granada Turnier II. generace. :-)
1. 12. 2020 06:42
Chevy Chase
A film Blazniva dovolena
Avatar - wakantanka
30. 11. 2020 21:22
Dobre
že sa to sériovo nevyrábalo.