Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Britka označila novou reklamu na Defender za sexistickou. Šokovalo to i zarputilé feministky

Stanislav Kolman
Diskuze (28)

Už z minulostí víme, že ve Velké Británii chápou automobilové reklamy tak nějak… po svém. Nový spot na Land Rover Defender je toho důkazem.

Pamatujete si ještě reklamu na čistě elektrický Volkswagen Golf, která byla britskými úřady zakázána, protože údajně ponižovala ženy? Jedna tu totiž byla vyobrazena s kočárkem na lavičce, zatímco handicapovaný muž překonával sportovní nástrahy. Taková genderová nevyváženost přeci nepřipadá v úvahu!

Jenže Britové tímto zdaleka nekončí. Nový reklamní spot na Land Rover Defender – jednu z hlavních hvězd frankfurtského autosalonu – sice ještě nebyl zakázán, už se ale ze strany Britů dostává pod palbu kritiky. Jako jedna z prvních se do něj pustila britská televizní moderátorka Mariella Frostrup: „Hanba Land Roveru a jeho drsným alfasamcům. Existuje spousta odvážných žen, které mohou dělat skvělé věci. Ale možná chcete, aby vaše auta kupovali jen muži? Nejvyšší čas prodat můj Defender a koupit si auto od společnosti, která si váží žen řidiček,“ napsala na svůj Twitter.

A co přesně ji tak nahněvalo? To nám zůstává záhadou. Hlavní hvězdou reklamy je Kenton Cool, britský horolezec, který za svou „kariéru“ podnik nespočet zajímavých výprav, včetně několikanásobného zdolání Mount Everestu. A tenhle chlapík se v reklamě baví přesně tím, co tolik miluje, načež dostává zprávu, aby (zřejmě domů) nedorazil pozdě. Co nejrychleji ukončuje veškeré aktivity a sedá do Defenderu, který je pro překonání náročného terénu jako dělaný.

A dál? Nic. Žádná ponížená žena vyobrazená ve stereotypních rolích, ani nic podobného. I tak jsme se ale dočkali oficiálního vyjádření automobilky, která uvedla, že při svých marketingových aktivitách pracuje v závislosti na modelu jak s muži, tak ženami. Toto video je navíc součástí širší reklamní kampaně na nový Defender. A Mariella se nemusí bát, v dalších spotech budou i holky!

Moderátorka svým názorem šokovala tak moc, že nesouhlasí ani samotné feministky. Jedna z nich se ke kauze vyjádřila opět na Twitteru: „Nemyslím si, že máš pravdu. Ten řidič pokořil Mount Everest čtrnáctkrát, což je obrovský úspěch. Není třeba hledat pobouření ve všem. Jsem feministka, ale na této reklamě není nic špatného,“ napsala Suzy Hillier.

Jen se ve videu níže podívejte sami, jestli v reklamě také vypozorujete něco závadného. Zatím ji ještě nezakázali…

Stanislav Kolman
Diskuze (28)

Doporučujeme

27. 9. 2019 06:23
Re: Človek sa nestačí čudovať
Jak píšeš tak tak přesně začínají nejvetší hrůzy lidstva. Potlačovat, zhoubný, mlátit, sibiř... A to jen z ajinej názor. Ty chceš prostě zničit lidi co mají jiný názor. Nechceš s niima diskutovat ale zničit.
26. 9. 2019 08:35
Re: Človek sa nestačí čudovať
Jakmile na Land Rover začala přes média takhle útočit, tak už to není jen v kategorii "řekla svůj názor" Tyhle myšlenky jsou dost zhoubný, takže je potřeba takový nesmysly potlačovat hned v zárodku. Podívej se na Gretu nikdo ji včas nezastavil a najednou postižená holka bez vzdělání a kvalifikace přednáší svoje bludy na summitu OSN a osočuje všechny kolem.
26. 9. 2019 06:32
Re: Človek sa nestačí čudovať
Řekla svůj názora (ať je jakej chce) a ty jí chceš mlátit a posílat na sibiř a přitom mluvíš o zdravém rozumu?
25. 9. 2019 22:08
Re: Človek sa nestačí čudovať
Ne to vidis spatne odlisnej nazor je v pohode. Tady ale nejde jen o odlisnej nazor ale o utok proti zdravymu rozumu. Odlisnej nazor by byl kdyby rekla ze se ji ta reklama nelibi a smytec ale tyhle nesmyslny utoky aby se snad Land Rover omloval to je proste moc. To se nesmi trpet jinak za chvili debilismus zvitezi.
25. 9. 2019 17:10
Re: Človek sa nestačí čudovať
Jednu konkrétní osobu chce zmlátit a poslat na sibiř jen z důvodu odlišného názoru. Na to morální soud vynášet můžu. Co je smutné, že taková věc tu dostane 6 palců.
Není spíš tohle ukázkou úpadku?