Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude Nissan v Mexiku vyrábět Mercedes CLA?

Michal Fokt
Diskuze (0)
Sepětí automobilek Mercedes-Benz a Renault-Nissan se zdá být stále těsnější. Oba koncerny jsou prý velmi blízko dohodě na dalším společném projektu.

Zdá se, že idea aliancí velkých automobilek není tak mrtvá, jak se ještě před pár lety zdálo. Jen se po mnohdy bezhlavých a špatně připravených spojenectvích utvářejí pomaleji a s větší opatrností. Ale utvářejí... Když pomineme propojení Fiatu s Chryslerem, nelze přehlédnout snahu koncernů PSA a GM o nalezení společné cesty v Evropě. I kooperace Toyoty a BMW se pohybuje nad rámcem běžných dohod o spolupráci na jednotlivém projektu a stále více společného teď mají také Daimler a Renault-Nissan.

Tam probíhá mimo jiné sdílení motorů i platforem mezi značkami Mercedes-Benz a Renault a na spadnutí je spolupráce mezi AMG a Infiniti. Ovšem ani tou to nekončí, nyní se chystá další joint-venture, tentokráte mezi Nissanem a Mercedesem a těžit by z toho měla i luxusní divize japonské automobilky. O co půjde?

Daimler jedná s Nissanem o možnosti výroby kompaktního sedanu Mercedes-Benz CLA v japonské továrně v mexickém Aguascalientes. Mercedes by tak své auto, od něhož si na severoamerických trzích a zejména pak v USA hodně slibuje, mohl vyrábět výrazně laciněji než v Evropě (konkrétně v Maďarsku) a současně by se vyhnul clu. A co by z toho měl Nissan? Na tom samém místě by se vyráběl od sedanu CLA odvozený čtyřdveřový model prémiové značky Infiniti.

Teď ovšem nemluvíme o aktuální generaci CLA, ale až o jeho nástupci, chystanému na rok 2018. Ovšem jak známo, na bázi hatchbacku třídy A už se připravuje (nějak moc dlouho) kompaktní crossover Infiniti, naznačený konceptem Etherea. Takže vlastně půjde jen o pokračování a prohloubení již probíhajícího projektu.

Nejedná se rozhodně o žádnou spekulaci, jednání potvrdil sám šéf Daimleru Dieter Zetsche s tím, že by dohoda měla být podepsána na začátku příštího roku, takže se patrně už pouze ladí detaily.

Michal Fokt
Diskuze (0)