Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budeme platit ekopoplatek i za novější auta? Uvažuje se o tom

Diskuze (34)

Noví majitelé starších aut plnících emisní normy Euro 3 a Euro 4 by v budoucnu mohli zaplatit ekologický poplatek při první registraci vozu 10.000 korun, respektive 5000 Kč.

V současnosti poplatky platí pro auta neplnící buď žádnou normu nebo maximálně Euro 2. Změnit nastavení poplatků chce ve Sněmovně navrhnout Svaz obchodu a cestovního ruchu, které si od opatření slibuje regulaci importu a provozu starých neekologických aut. Jeho zástupci to uvedli na dnešním semináři.

Majitelé vozů při první registraci nebo přeregistraci v současnosti platí 10.000 Kč za vůz neplnící žádnou normu, 5000 Kč za auto plnící Euro 1 a 3000 za Euro 2. Od roku 2009 bylo na emisních poplatcích vybráno 3,7 miliardy korun. Vybrané peníze například podpořily program Zelená úsporám na nové kotle.

"V minulosti již zavedené opatření v podobě emisních poplatků na nejstarší vozy vedlo k radikálnímu snížení jejich dovozu. Kupující jednoduše začali preferovat koupi novějších a čistších vozů. Stát může v této politice jednoduše pokračovat," uvedl prezident SOČR Tomáš Prouza.

Vedle dopadu na ekologii by rozšířené poplatky přinesly minimálně 600 milionů Kč ročně za registraci dovezených aut a další 2,1 miliardy Kč za první přeregistraci aut již jezdících v ČR.

Zvažovaná úprava by mohla být součástí návrhu novely zákona o vybraných výrobcích s ukončenou životností, která nyní čeká na projednání vládou. Návrh by vedle nových poplatků za Euro 3 a Euro 4 zvýšil platbu za Euro 0 na 25.000 Kč, Euro 1 na 20.000 Kč a Euro 2 na 15.000 korun.

Emisní normy s označením Euro existují od roku 1992. Jsou závazné ve všech zemích Evropské unie a udávají, jaké maximální množství škodlivin může být obsaženo ve výfukových plynech. Normy sledují a regulují množství oxidu uhelnatého, uhlovodíků, oxidů dusíku a pevných částic na ujetý kilometr.

Diskuze (34)

Doporučujeme

15. 10. 2019 11:12
Re: Dotační eurosojuz se potápí
Jak dopadají volby u nás je výsledek zoufalýho nedostatku volitelných stran.
15. 10. 2019 06:54
Re: Dotační eurosojuz se potápí
Volební právo od 16 asi ne, ale je pravda, že trestní odpovědnost už mají.
Tragický omyl ale je je tvrzení, že mladé ovlivníš nejsnáze. Se podívej jak dopadají volby teď. Jde jenom o ovlivnovňování. Podívej se tady. Už jen pod čím a jak se diskutuje.
15. 10. 2019 06:50
Re: Dotační eurosojuz se potápí
Zato tady má rozhled každej...
11. 10. 2019 11:32
Re: Dotační eurosojuz se potápí
Hele Jerry má pravdu. Nebudu se tady s postiženým pořád dohadovat. Ty si žiješ ve svý realitě. Nasaď si zimáky, pověs si na zeď plakát nasssraný Gréty a mel si dál svoje nesmysly. Jestli dávat mentálně postiženým volební právo si rozhodni sám. Já bych jim ho nedával, ale vzhledem k tomu, že by si ho dával i dětem školou povinným mi je asi odpověď předem jasná. Už na ty tvoje zhovadilosti nemám náladu, takže děkuji za názor a už neotravuj.
Avatar - Hammunasakra
11. 10. 2019 11:17
Re: Dotační eurosojuz se potápí
Pokus ODVÉST ŘEČ? ;-)

No vim že za rozum my 2 považujeme něco ZCELA JINÝHO = já třeba ty rektory a ty určitě dál toho Zemana. No a tak je to = zjednodušeně = furt a ve všem :-)

No a teď nějakou tu odpověď = už ti došlo že s VW hoaxem o emisích = ses MÝLIL?
Už ti došlo že s VW hoaxem o krachu díky pokutám = ses MÝLIL?
Už ti došlo že s čínskejma investicema = ses MÝLIL? Už aspoň dneska zpětně = chápeš že i těch slíbenejch 100 mld. byla nic moc trapná částka?
Nebo = protože bych v 21. století potom jak moc komunisti zdevastovali zaostali země kterejm vládli = bych je FAKT ani za nic NEVOLIL = bys mi nedal volební právo? :-!