Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Buick oslavil 110 let existence značky

Michal Fokt
Diskuze (22)
Americká značka Buick, patřící dnes do koncernu General Motors, si 19. května připomněla 110 let od svého založení.

Ve Skotsku narozený vynálezce a obchodník David Dunbar Buick se začal o motory zajímat už koncem předposlední dekády 19. století. Kolem roku 1890 začal s výrobou benzinových motorů pro lodě na Detroit River a jeho jednotky, vyráběné firmou Buick Auto Vim and Power Company s patentovaným rozvodem OHV se na řece proslavily svou silou. Od samotných motorů už to bylo k automobilům jen kousek.

Buick nejprve experimentoval s automobily několik let ve vlastním domě v Detroitu, přičemž první plně funkční prototyp byl postaven v roce 1900 a protože výsledky vývoje byly uspokojivé, pan Buick založil 19. května 1903 společnost Buick Motor Company s cílem automobily sériově vyrábět.

Už koncem roku ale Buick firmu prodal společnosti Fllint Wagon Works, sídlící ve městě Flint v Michiganu a první vůz, určený do volného prodeje, se jmenoval Buick Model B. ten se k prvním zákazníkům odsud dostal už v roce 1904. O pouhé čtyři roky později už se Buick stal pod vedením Williama Crapo Duranta základem koncernu General Motors.

V moderní éře se Buick vyprofiloval jako výrobce usedlých, komfortních automobilů s jistými prémiovými ambicemi, které si oblíbili zejména senioři. V současnosti čítá nabídka pět modelů, počínaje kompaktním sedanem Verano, přes full-size sedan LaCrosse až po velké SUV Enclave a druhou domovinou značky se stala Čína, kde je automobilka velmi populární a prodává tam více aut, než v USA.

Michal Fokt
Diskuze (22)
Avatar - DaewooMaster
22. 5. 2013 17:58
Re: waw
Buick v Číně není rozhodně jenom o Opelu...
Avatar - Barrichello
22. 5. 2013 08:42
Re: Rafe: Re: Re: Re: Co se to stalo....
Všechno se mi rozhodně nelíbí, i mezi hranatejma autama bly nezáživný tuctovky....

Chronos byl částečně předloohou právě pro sériové 300C
Avatar - Pekelná Micinka
21. 5. 2013 16:47
Re: Rafe: Re: Re: Re: Co se to stalo....
Tobě se taky líbí všechno. Mě ne, tedy zejména nemám rád ten typ kabiny se strmým zadním sklem. Často se k tomu přidávají i skloněná přední světla.
Naopak mě mrzí, že z konceptů z 90.let nevydolovali víc. Takovej Chrysler Chronos... ten vypadá, že by si dal QP k večeři.
A koncept 300 Hemi c má čumák, který jakoby vycházel z 300M, zajímavý auto, o něm jsem dosud nevěděl. Na titulní fotce se zdá, že by ta maska mohla být inspirací i Škodovce :-) [odkaz]
Avatar - Barrichello
21. 5. 2013 16:33
Re: Rafe: Re: Re: Re: Co se to stalo....
DeVille, předohrab. Pořád ještě klasika, líbí se mi.
Avatar - PeterLuk
21. 5. 2013 16:19
Re: česká vlajka
To je Československá vlajka, keď vznikol Česká republika neexistovala. ;-)