Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BYD Qin Hybrid: Čínský sedan s 303 koňmi v prodeji od listopadu

Jan Mička
Diskuze (1)
Čínský BYD (Build Your Dreams) útočí na domácí trh s novým modelem Qin Hybrid. Prodávat se začne v listopadu, výkon 303 koní ale berme s rezervou.

Nebude trvat dlouho a čínské automobilky dorazí i na evropský trh. Doby, kdy se jejich vozy lámaly vedví při nárazových testech jsou již pravděpodobně zažehnány, což nedávno s úspěchem potvrdil Qoros 3 Sedan. Automobilka BYD navíc není žádným zjevením. Na domácím trhu je se svými elektromobily a hybridy velmi známá, což potvrzují i lichotivá prodejní čísla.

Abychom však byli v uvedení značky skutečně důslední, musíme zmínit, že i ona se účastnila velkého kopírování evropských a japonských luxusních vozů. Důkazem toho je hybridní SUV S6, které se představilo před dvěma roky v Ženevě. Podobnost s Lexusem RX tenkrát byla zřejmá, úrovní jízdních vlastností a techniky však od sebe vozy byly na míle daleko.

Ale zpátky k novince, kterou automobilka právě chystá. Model Qin Hybrid se již na první pohled žádnému dosud vyrobenému vozu nepodobá (na druhý je to Toyota Corolla), což je dobrý začátek pro napravení reputace. O pohon se stará přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,5 litru a elektromotor. Zážehový agregát poskytuje 154 koní, elektrický protějšek jej doplňuje o dalších 149 koní. Zatímco většina výrobců hybridů si nedovolí oba výkony jednoduše sčítat, BYD jde proti proudu. Qin Hybrid by tedy měl mít 303 koní (226 kW), čemuž však neodpovídá zrychlení z 0-100 km/h za 6,9 sekundy. Spotřeba 2 l/100 km také vypadá nepřiměřeně optimisticky.

BYD Qin Hybrid se na čínském trhu objeví v průběhu listopadu a je jen otázkou času, kdy pronikne i do Evropy. Základní cena byla stanovena na 200.000 čínských jüanů, což je v přepočtu něco málo přes 613.000 korun. Se státními dotacemi by se však cena mohla snížit až na 160.000 jüanů (asi 493.000 Kč), což je na evropské poměry skutečně přijatelné.

Jan Mička
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - Choochoo
15. 10. 2013 11:51
celkove kone
Asi chtej patrit k tomu nej, proto scitaj jako BMW ;-)