Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cake Ösa je praktický minimalista s elektrickým pohonem

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Cake Ösa se představuje rovnou ve dvou provedeních jako elektrický moped nebo motocykl schopný jízdy v lehkém terénu, který má vedle svou vzhledu zaujmout i svými schopnostmi.  

Společnost Cake se sídlem ve Stockholmu založil Stefan Ytterborn a jejím cílem je vývoj a výroba elektrických motocyklů. První model pojmenovaný Kalk cílí na milovníky jízdy v terénu, zatímco ten druhý v podobě modelu Ösa se v obou svých verzích snaží být v první řadě praktickým pomocníkem.

Cake Ösa Lite je prezentován jako elektrický moped, zatímco Ösa+ je již elektrickým motocyklem, přestože oba modely využívají stejný rám z hliníkové slitiny. Rozdíly jsou zde totiž ve výkonech pohonného systému, použitých komponentech podvozků a jízdních výkonech.

Model Ösa Lite využívá ke svému pohonu elektromotor se stálým výkonem 4 kW, zatímco Ösa+ má elektromotor se stálým výkonem 7 kW. Točivý moment u obou je 42 N.m. První jmenovaný model má s ohledem na své zařazení mezi mopedy maximální rychlost omezenu na 45 km/h, zatímco ten druhý může jako motocykl dosáhnout rychlosti až 100 km/h.

Použité baterie mají modelu Ösa Lite umožnit dojezd kolem 110 km, zatímco u Ösa+ je i s ohledem na jeho vyšší maximální rychlost uveden dojezd na jedno nabití kolem 100 km. Zajímavým prvkem je několik různých výstupů z baterie, umožňujících napájení externích zařízení, jako je například elektrické nářadí nebo hudební nástroje.

Cake v případě obou provedení modelu Ösa uvádí pohotovostní hmotnost 65 kg a sedlo ve výšce 800 mm, což z nich má spolu s rozvorem kol 1340 mm, činit velmi obratné stroje pro provoz ve městech. Základní cena modelu Ösa Lite je stanovena na 6500 Eur (kolem 167.000 Kč), zatímco u Ösa+ na 8500 Eur (zhruba 218.000 Kč). Dodávky prvních exemplářů zákazníkům mají být zahájeny v březnu roku 2020.

Zdroj: Cake 0 Emission AB

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - xxc
16. 12. 2019 17:18
Re: :D za cenu středně ojete Octavie?
Tá cena je hrozná