Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čekací doba na servis Tesly v Dánsku? Čtvrt roku! ...a Autopilot zase boural

Michal Fokt
Diskuze (23)
Majitelé vozů Tesla v Dánsku se musí obrnit trpělivostí, čekací lhůty na servis v některých případech činí až tři měsíce. Jak k tomu došlo? Autopilot také způsobil další dopravní nehodu...

Když dánská vláda vloni oznámila, že skončí s finanční podporou elektromobilů, vyvolalo do doslova nákupní šílenství. Elektroauta šla na dračku, jen Tesla prodala za tři měsíce téměř tolik aut, jako od zahájení prodeje v roce 2013. Následkem toho se na silnicích objevilo více vozů, než automobilka očekávala a předpokládala a servisní zázemí se rázem ukázalo být poněkud poddimenzovaným.

V servisech Tesly se tak tvoří dlouhé pořadníky a v některých případech musí na nutnou péči čekat americká elektroauta i tři měsíce. Tesla má v Dánsku pouze dva servisy, které byly na flotilu zhruba 1000 prodaných vozů tak akorát, nedávno však počet skokově vzrostl téměř na 3000 vozidel a to už představuje velký problém.

Tesla slíbila, že svá servisní centra v Kodani a Aarhusu neprodleně rozšíří, pro řadu rozlícených majitelů je však už poněkud pozdě. Někteří zákazníci tak míří do servisů v Německu a v fórech nezůstává na americké automobilce nit suchá. Po skončení subvencí navíc Tesla nezažívá v Dánsku zrovna dobré časy, letos prodala jen 49 vozů.

Když už je řeč o Tesle - zase se mluví o selhání jejího jízdního asistenta s hrdým názvem Autopilot. Tentokrát k němu došlo v Číně, jednalo se ale jen o drobnou kolizi, po níž obě auta mohla dále pokračovat. Třiatřicetiletý programátor, sedící na sedadle řidiče, byl rozlícen, že mu prodejní tým tvrdil, že vůz "sám řídí" a že tedy předpokládal, že dokáže překážku rozpoznat a zastavit před ní.

Tesla zareagovala v souladu se svou firemní kulturou - drsně. Z dat vozidla zjistila, že v době bezprostředně před srážkou neměl řidič ani jednu ruku na volantu, což je v Číně (ale i všude jinde) nelegální a viníkem je tedy jednoznačně osoba za volantem. To ale nemění nic na tom, že jde o další případ, kdy hojně medializovaný Autopilot opět něco "přehlédl".

Michal Fokt
Diskuze (23)
Avatar - Dinar
13. 8. 2016 09:46
Re: Antikampaň !
Jak je to u VW nevím, ale u BMW to funguje naprosto bez problémů. Sám servis dokonce telefonicky upozorňuje na blížící se termín (dle ujetých km auta) servisní prohlídky. Dohodnout pak datum v rozpětí tří dnů je naprostý standard, auto odservisováno během pár hodin, předává se umyté a vyčištěné. Zkus pro svou argumentaci jinou značku, tady jsi vedle.
13. 8. 2016 08:38
Re: Antikampaň !
Autopilot - máš sice pravdu, ale vezmi si, s jakým halasem Tesla svoje asistenční systémy uváděla (a popravdě tady o nic jiného nejde, žádný zázrak, který bychom neznali z prémiových aut, to fakt není). Už sám název autopilot - člověk má v podvědomí zafixované autopiloty v letadle, kderé opravdu fungují samy bez člověka. Jo, v návodu k Tesle je určitě na 156. straně malým písmem (tzv. AAA arial) uvedeno, že řidič musí neustále aktivně řídít a tak dále a tak dále... Ale Musk prostě ví, jak věci nazvat, nějaký asistent pro jízdu v pruzích by nikoho nezajímal.
Servis - tam je důvod jasný, letos už nejsou v Dánsku extrémní dotace na elektroauta, takže všichni zájemci si koupili Tesly ještě koncem roku. Tím došlo samozřejmě i k nahromadění servisních prohlídek na stejné termíny. Ostatně si Dánové můžou jezdit na servis do Německa nebo jinam, že. Stejně jako čeští tesiláci, pardon, tesláci.
Tvoje srovnání se servisem u BMW nebo Mercedesem je nesmysl. Pokud půjde o běžnou servisní prohlídku, nebudeš čekat nijak dlouho. Auto tam bude stát déle, pokud dojde k většímu problému a bude se závada řešit s výrobcem. Ale to není tento případ.
13. 8. 2016 07:12
Re: Tesla klesla?
Jistě, jak se prosím ta jejich fabrika dotuje? Už se to tu řešilo 100x, ale asi jsi tu novej.
Avatar - chalan66
13. 8. 2016 01:45
Antikampaň !
Robia s toho senzáciu ako keby išlo o život ! Nová automobilka s prevratným pohonom na dnešnú dobu a má problém so servisom ?? Haaa tak choďte do zabehnutých značiek ako VW, BMW a podone a budete sa diviť ako dlho bude vaše auto len tak stáť v sevise bez povšimnutia, alebo aký super termín na servis vám dajú ! Ale pre to že je to TESLA, tak sú to fušeri, podľa autora článku ! Mne to smrdí ropou !! No a AUTOPILOT ! Tak to je kapitola sama o sebe. Ak sa nad nehodami autopilota zamyslíte, vždy je problém človek a nie stroj ! Veľké decko si kúpi hračku a má dojem že môže sedieť na spolujazdcovom sedadle a auto samo odvezie debilka kam chce. Dnešný autoplilot nie je tak dokonalý a je to stále v plienkach ! Tak že auto pilot áno, ale pod kontrolou vodiča ! Bez vodiča, tak o 15 rokov miožno ! Prečo ho teda montujú a predávajú ? Nuž prečo sa začalo predávať auto s ABS, či rôznimi asistentami a nebolo to dokonalé ? Práve pre to aby sa to zdokonalilo ! Inak ako v bežnej premávke by to bola len fraška !
13. 8. 2016 00:18
Re: Tesla
ty jo, jestli se ti povede "nazebrat" na tu teslu 3 a pak na ne jeste posles pravnika, az ti to nespravi vcas! no, to chce take mit hrosi kuzi ;-)