Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česká firma míří do světa! Bude řídit dobíjecí stanice v hlavním městě elektromobility

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Nabíjecí stanice v norském Oslu bude brzy spravovat česká společnost ChargeUp. Její řešení řídícího systému si vybrala tamní agentura pro životní prostředí.

Pro tuzemskou společnost je to mimořádný úspěch, vždyť právě Oslo je považováno za hlavní město elektrické mobility. „Nikde jinde nejezdí tolik elektromobilů a nikde není hustota dobíjecí infrastruktury tak vysoká. Proto je pro nás vítězství ve výběrovém řízení velký úspěch,“ uvedl Daniel Ševčík, výkonný ředitel ChargeUp.

A skutečně. Aktuálně se v hlavním městě Norska nachází na 2300 veřejných dobíjecích bodů, každým rokem pak přibude asi 200 nabíjecích stanic. Těm všem bude od léta 2023 dodávat software právě Chargeup CPO, které nahradí jiné doposud využívané řešení. To nové je provozováno v cloudu jako softwarová služba (SaaS) a díky své otevřenosti dokáže integrovat jakékoliv aplikace třetích stran. Zároveň je možné všechny dobíjecí body řídit vzdáleně.

Video se připravuje ...

„ChargeUp CPO hodnotíme jako moderní a funkční řešení připravené k okamžitému použití a s přehledným uživatelským rozhraním,“ říká Agentura pro životní prostředí města Oslo. Pokud budou obě strany se vzájemnou spoluprací spokojeny, bude ChargeUp dodávat software minimálně do roku 2031. O rok dříve se chce Oslo stát prvním bezemisním městem na světě.

Elektromobilita má v Norsku i díky zvýhodnění těchto aut (a naopak penalizacím za pořízení spalovacích motorů) velký úspěch. Z celkového počtu loni prodaných aut v Norsku tvoří 80 % elektromobily. A třeba automobilka Hyundai v této zemi již od počátku letošního roku prodává výhradně elektrické vozy. Oslo si změny pochvaluje. Od roku 2009 je prý hladina oxidů dusíku a dalších škodlivých látek v centru o 30 % nižší. Zároveň je město čistší.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)

Doporučujeme