Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Chevrolet předvádí první středový airbag (+video)

David Bureš
Diskuze (2)
V automobilech se objevují různé druhy nafukovacích vaků. Jednou z posledních novinek je středový airbag z dílny amerického koncernu General Motors.

General Motors zavádí do svých modelů středový airbag. Mezi ně patří crossover Chevrolet Traverse. Americká automobilka nyní zveřejnila reklamní video, která na tento bezpečnostní prvek upozorňuje.

Středový airbag se vyfoukne z pravé strany řidičova sedadla do prostoru mezi předními sedadly. Má tak dále zvýšit bezpečnost řidiče a jeho spolujezdce. Vak má tyto osoby pomoci udržet v sedadlech, což jsou podle výrobce nejbezpečnější místa v případě nehody. Řidič a spolujezdec jsou díky tomu chráněni z obou stran v případě bočního nárazu, zatímco s běžnými bočními airbagy jsou ochráněni jen z jedné strany.

Tento airbag je v současnosti k dispozici pro tři velké crossovery, vedle 5,2 metru dlouhého Chevroletu Traverse se jedná ještě o jeho koncernové sourozence – GMC Acadia a Buick Enclave.

Automobilky postupně rozšiřují nabídku svých airbagů. Dnes jsou naprosto běžné přední, boční a hlavové airbagy, mnoho značek nabízí také kolenní airbag řidiče. Loňskou novinkou Volva je pak airbag pro chodce.

První sériové vozy s airbagem začal v polovině sedmdesátých let vyrábět koncern GM, mezi tyto vozy patřil například Oldsmobile Toronado, již dříve však nafukovací vaky byly testovány v běžném provozu. V té době byly airbagy prezentovány jako náhrada bezpečnostních pásů. Jako doplněk pásů nabídl airbag poprvé Mercedes-Benz W126, a to v roce 1981.

David Bureš
Diskuze (2)
15. 5. 2013 15:52
Re: Souhlasím
já bych spíš potřeboval pondělní ;-)
Avatar - VWrofl
15. 5. 2013 09:53
Souhlasím
Středa je taky celkem kritický den, takže dobrý nápad >:-[] :yes: