Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čím jezdily hvězdy The Beatles? Pokresleným Phantomem či Aston Martinem s gramofonem

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Letos to bude přesně 50 let, co skupina The Beatles vydala klíčové album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Připomeňme si při této příležitosti vozy, kterými jednotliví členové v dobách největší slávy jezdili. Některé kousky obzvlášť stojí za to.

V průběhu let se vozovými parky protagonistů skupiny The Beatles protočilo mnoho výjimečných modelů. Vzpomeňme kupříkladu Aston Martin DB6 se čtyřlitrovým motorem, který Paul McCartney koupil v roce 1965. A měl jediný požadavek – na přístrojové desce nesměl chybět gramofon Philips. Vyrobilo se jen několik stovek exemplářů, a když byl tento konkrétní v roce 2012 předmětem aukce, jeho hodnota se vyšplhala na v přepočtu 9,1 milionu českých korun.

Do sbírky McCartneyho patřil také Austin Healey 3000. Byť byl tento sporťák tvořen zejména pro trhy ve Spojených státech, jeden si našel cestu do garáže slavného britského hudebníka.

Luxusní kousky vlastnil také John Lennon. Tím nejslavnějším je jednoznačně křiklavě pokreslený Rolls-Royce Phantom V, jehož žlutou karoserii zdobí nejrůznější psychedelické malůvky. Lennon vůz pořídil v roce 1965 a ihned přizpůsobil interiér svým představám. Přidal televizi, ledničku a dokonce i manželskou postel! Pokud byste tento kousek chtěli vidět naživo, pak máte od 27. července příležitost v Londýně. Právě zde bude na akci The Great Eight Phantoms vystaveno osm Phantomů, včetně toho Johna Lennona. Celkem existuje 516 kusů.

Velkým fanouškem aut byl také George Harrison, další člen kultovní kapely. Do jeho sbírky patřil třeba krásný Austin Mini, taktéž vyzdoben netradičním lakováním. Harrison vůz dostal od manažera skupiny Briana Epsteina a v roce 1967 se objevil v muzikálovém snímku The Magical Mystery Tour.

Opomenout nesmíme ani McLaren F1, který taktéž patřil mezi vozy George Harrisona. Britská automobilka jej pro hudebníka postavila v roce 1994. Po jeho smrti o sedm let později se spekulovalo o prodeji vozu Ericu Claptonovi, další britské hudební hvězdě. Dodnes je však McLaren součástí rodinného majetku Harrisonů.

Na počátku roku 1980 havaroval Ringo Starr se svým kupé Mercedes-Benz 280 SE, když nad vozem na kruhovém objezdu ztratil kontrolu a po najetí na obrubník skončil v kotrmelci. On i spolujezdkyně Barbara Bach (Bond girl a Starrova budoucí žena) opustili místo incidentu jen s několika modřinami. Později nechali Mercedes sešrotovat a z výsledné krychle vytvořili v jejich domě uměleckou instalaci.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Avatar - Brumbal
19. 7. 2017 11:43
Re: Harisson?
Diky za info, ano souhlas Rasto je Pan redaktor
19. 7. 2017 00:53
Re: Harisson?
No na českých webech to je mizerný celkem všude. Na Slovensku na recenze Rasťo Chvála a pak už jen anglický weby. Německy nebo Francouzsky holt neumím tak, abych to mohl číst.
Avatar - Brumbal
18. 7. 2017 14:48
Re: Harisson?
Na jaky cz web chodis jinam, kde jsou podle tebe profici oproti auto.cz? Jinak je mozny si stahnout aplikaci auto.cz a tam se zadna videa sami nezposti, nebo neotravuji reklamy.
18. 7. 2017 12:53
Re: Harisson?
A tobě jde o co? Jsi tady inkognito za redakci, nebo jsi jeden z těch komoušskejch diskuzních fízlů, co si myslí, že komenty pod článkem smí být jen pozitivní?

Tohle není o uklepnutí, ta chyba v tom článku byla asi na 10 místech (všude kde bylo zmíněno jméno Harrison). Takže asi to nebude překlep, že. Profesionálnímu novináři se tohle prostě nemůže stát, že o někom píše článek a neví, jak se jeho jméno speluje. Je to jenom technikálie, ale je to zároveň symptomem toho, jak mají na auto.cz nastavena kritéria pro kvalitní žurnalistickou práci.

Horším symptomem téže choroby je to, že auto.cz strašně zežumpovatělo, stal se z toho bulvár a ani se nesnaží o nějakou kvalitní motoristickou žurnalistiku. Redakce navíc opakovaně ignoruje kritické ohlasy čtenářů ať už na kvalitu článků, nebo na technické nepřijemnosti typu samopřehrávajících videí, apod. Spousta kvalitních diskutérů už odsud zmizelo. Naštěstí ty tady nadále zůstáváš, tak to asi zachraňuješ svojí policejní činností.
Mě tady coby diskutéra dávno ztratili, přišel jsem se podívat po několika měsících a bohužel se tu nic nezlepšilo.
18. 7. 2017 10:06
Re: Harisson?
Pro Auto.cz je to čest mít mezi diskutéry někoho tvého formátu. Neomylného člověka! Nikdy ses neuklepnul, že? Řešíš kraviny a hraješ si na důležitého...