Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tato sbírka modelů v měřítku 1:43 je na prodej. Proč je tak unikátní?

Aleš Dragoun
Diskuze (29)
V jihomoravské metropoli se nachází unikátní sbírka malých modelů aut, která nabízí ucelený přehled poválečné produkce známých výrobců. Je na prodej...

Automobiloví fanoušci zpravidla nedisponují takovými finančními prostředky, aby si mohli pořídit své čtyřkolové oblíbence všechny a funkční. Proto jim výrobci modelů vycházeli a vycházejí vstříc... Tento druh sběratelství je vášní na celý život. Někdo jako malý autíčka nerozbíjel a přežila mu do dospělosti, jiný začal v době, kdy zmoudřel a přestal si s nimi hrát. Jak praví známé rčení, rozdíl mezi chlapcem a mužem je jen v ceně jejich hraček. Sbírá se všechno možné, někteří ale mají úzce specializované série jedné značky, dokonce i typu, určitého měřítka, nebo období. V České republice najdeme několik vskutku unikátních kolekcí, veřejnosti poměrně známých. Jiné zůstávají očím skryty v soukromých bytech. Jedna z takových se nachází v Brně-Líšni.

Rodila se celé čtvrtstoletí a zahrnuje 2,5 tisíce modelů, to znamená, že už má „evropské parametry“. Všechny v měřítku 1:43, jiné v ní nehledejte, ty přece jen nejsou tak náročné na místo jako větší 1:18. S nedostatkem místa se nicméně potýká každý sběratel a nejen automobilových modelů... Obsahuje prakticky pouze auta, jejichž velké a funkční předlohy byly vyrobeny v letech 1957-2015. Od malých městských vozítek až po supersporty a luxusní limuzíny. Výčet značek by byl samozřejmě předlouhý, žádná důležitá nechybí, ani z evropských, ani z amerických a japonských.

Kvalita na prvním místě

Časopisové „kultovky“ za dvě stovky? Ale kdepak! Byť i ty nabízejí svým způsobem unikáty, které už asi nikdo jako modely vyrábět nebude. Tady jsou vedle sebe seřazeny dražší kousky od firem AutoArt, BBR, Best of Show (BoS), Ebbro, Ixo, Kyosho, Looksmart, Minichamps, Neo, Norev, Premium X, Schuco, Spark a dalších. Navíc vybírané z více stejných, takže ty skutečně nejkvalitnější, bez výrobních vad. Pečlivost především, leckdy jde o špičkovou miniaturu, tu skutečně nejlepší, zvolenou z nabídky několika výrobců. Samozřejmě nesmí chybět škodovky od Abrexu, i když tvoří jen zlomek, malou část. A v případě zmenšeniny Joysteru udělal majitel výjimku, protože jinak je sbírka prakticky prostá studií a konceptů, zahrnuje pouze sériová a soutěžní auta.

Všechna nezapírají snahu po dokonalosti, pečlivým výběrem provedení i barev, buď velmi známých, nebo těch, ve kterých byly poprvé představeny skutečné předlohy. Lze je seřadit chronologicky a vlastně mít na očích vývoj té které automobilky od konce 50. let minulého věku po dnešek, včetně jednotlivých řad. Sbírka není nijak starožitná, nicméně ucelená a najdou se tu samozřejmě i dnes už nesehnatelné raritky a skvosty. Namátkou zakázková Ferrari 456 pro brunejského sultána ve třech karosářských variantách - otevřené, sedanu a kombi.

Rallye

Modelů vozů, které se proháněly po rychlostních zkouškách, je z celkového počtu 275. Majitel se snažil shromáždit většinu aut, se kterými závodili konkrétní piloti, třeba slavná Francouzka Michèle Mouton (Alpine A110, Audi Quattro a Fiat 131 Abarth). Nechybí tu Hyundai Accent WRC Romana Kresty, citroën Kimiho Räikkönena a stroje, které při svých sporadických startech v MS řídil Valentino Rossi, kupříkladu Peugeot 206 WRC.

Ale samozřejmě i typické barevné kombinace podle známých sponzorů, auta vítězů a mistrů světa. Pokud se zde vyskytují zdánlivě zástupci jedné generace konkrétní modelové řady, jde o příslušníky jednotlivých evolucí. Sbírat se má přece precizně a důsledně!

Majitel se rozhodl svou kolekci prodat, na vyžádání dokonce včetně zakázkových vitrin s posuvnými nerozbitnými skly, nejlépe jako celek. Případně lze soutěžní speciály oddělit. Hodnota je v korunách samozřejmě sedmimístná a cifra rozhodně nezačíná jedničkou...

Foto:: Majitel sbírky

Aleš Dragoun
Diskuze (29)
25. 6. 2019 01:03
Re: Kultovky, autor článku lže!
Lze nejak získat kontakt na pana prodejce /majitele sbírky?
8. 5. 2017 20:26
sbírka modelů 1:43.
Kolik teda stojí celá sbírka modelů 1:43? Kolik by stáli samotná rally autíčka? Je někde inzerát o prodeji?
Avatar - pumpkin
2. 5. 2017 23:06
Re: k zamyšlení ...
Len som si trochu rýpol. ;-) Tú návštevu ti ale závidím. Mňa by už odtiaľ asi nedostal...
2. 5. 2017 16:56
Re: k zamyšlení ...
Nevím, proč všichni, nejen tady, ale i na FB, řeší tři kultovky z 2,5 tisíce modelů. Já je samozřejmě viděl, u majitele jsem byl osobně a strávil jsem s ním šest příjemných hodin, Text mi schválil v té podobě, v jaké tady visí. Nepřišlo mi důležité se o nich zmiňovat. Je to fakt jen kapka v moři.
Avatar - pumpkin
2. 5. 2017 15:33
Re: Kultovky, autor článku lže!
Rozdiel je hlavne v množstve vyrobených kusov, od ktorého sa logicky odvíja aj cena.