Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čína povolí plné zahraniční vlastnictví výroby osobních automobilů

ČTK
Diskuze (22)

Čínské úřady zruší omezení zahraničních investic do výroby osobních automobilů. Od 1. ledna 2022 tak bude moci být výroba osobních aut plně v zahraničním vlastnictví.

Vyplývá to z dnešní zprávy čínského ministerstva obchodu a Národní rozvojové a reformní komise, uvedl dnes zpravodajský server CNBC.

Zveřejněná zpráva je pravidelným vládním dokumentem s informacemi o průmyslových odvětvích, které mají zakázané zahraniční investice. Nejnovější verze už neobsahuje výrobu osobních automobilů. Vláda loni uvedla, že změnu plánuje na rok 2022.

Čína postupně odbourávala omezení zahraničního vlastnictví v domácím automobilovém průmyslu od roku 2018. Původně zahraniční firmy nesměly ovládat čínské podniky a nemohly mít ani většinu v podnicích vlastněných spolu s čínskými partnery.

Nejnovější seznam však stále obsahuje 31 oblastí, ve kterých jsou zahraniční investice zakázány nebo omezeny. Patří mezi ně těžba kovů vzácných zemin, filmová produkce a distribuce a tabákové výrobky. V případě průmyslových podniků, jako je například výroba zdravotnických zařízení, musejí zahraniční subjekty vytvářet společné podniky s místními partnery. Ti pak obvykle mají ve společném podniku většinový podíl.

ČTK
Diskuze (22)

Doporučujeme

29. 12. 2021 20:58
Re: Čína už je technologicky
Ucinnost akejkolvek vakciny a nie len proti Omikronu je diskutabilna. Prenasacom mozes byt vzdy a podla toho co sa deje v Portugalsku, alebo Francuzku, kde je zaockovanych viac ako 90% populacie nad 12 rokov, tak ta nemusi ochranit ani pred navstevou nemocnice.
29. 12. 2021 12:07
Re: Nejde o Čínu, jde o dohody.
A čo je podľa teba ilegálne na určovaní pravidiel vlastného trhu? Mali sme to spraviť aj my - ale naši politici radšej všetko predali za korunu a pár miliónov do vrecka.
29. 12. 2021 12:03
Re: Čína už je technologicky
Čína obmedzenia ruší, mám pocit, že my sme ich naopak mali zaviesť, a už dávno..
29. 12. 2021 10:21
Re: Nejde o Čínu, jde o dohody.
Škodovku, alebo iné automobilky niekto nútil vstúpiť na Čínsky trh? Každému s aspoň priemerným IQ bolo jasné kam to smeruje. Ale šéfovia automobiliek sa rozhodlo pre zisky dnes s vierou, že budúci problém už padne na ich nástupcu.
Avatar - petr petrumr
29. 12. 2021 07:25
Re: exkurze
Jo a nevidím nikde ve světě aby státní dopravce schvaloval vlak pro konkurenci tak dlouho jak u nás. Joo vše pro blahobyt lidí dělá státní dopravce čd, kde do vlaku ani nenarveš kočár s dítětem.