Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čínský offroad kopíruje Ford Bronco a vůbec mu není stydno

Ondřej Šámal
Diskuze (22)

Další z řady kopií západních aut se může pochlubit uzávěrkami hned tří diferenciálů. Terénu se totiž vůbec nebojí, přitom stojí pakatel.

Před týdnem jsem psal o čínské „alternativě“ Toyoty Land Cruiser 200 s osmiválcem, která ve výsledku nevypadala až tak marně. A nejinak je tomu i v případě o něco kompaktnějšího offroadu Wey Tank 300. Ten minimálně zepředu ani nepopírá silnou inspiraci úžasným Fordem Bronco. Ostatně kulaté světlomety s horizontální linkou jako by americkému originálu z masky vypadly.

Bronco připomíná také hranatá karoserie. Ale také technika. Wey Tank 300 je sice pouhou čínskou kopií originálního nápadu z kapitalistických Spojených států, do vínku ovšem dostal stálý pohon všech kol, trojici diferenciálů s uzávěrkami a redukční převodovku.

Jestliže exteriér čínští designéři obšlehli od Fordu Bronco, kabina s kruhovými výdechy ventilace zase silně připomíná Mercedes-Benz G.

Na rozdíl od německé terénní legendy si však Wey Tank 300 musí vystačit s mnohem skromnějším pohonem. Pod kapotou totiž vrní přeplňovaný zážehový čtyřválec o objemu 2,0 litru a sympatickém výkonu 169 kilowattů, který spolupracuje s osmistupňovým automatem.

Video se připravuje ...

Pominu-li čínský původ a neskrývanou inspiraci západními automobily, nevypadá Wey Tank 300 vlastně vůbec zle. Příjemná je dokonce i cena, která na domácím trhu startuje v přepočtu na částce 570 tisíc korun. Ford Bronco přitom v Česku vyjde minimálně na 1.756.900 Kč, Mercedes-Benz G stojí minimálně 3.558.610 korun.

Ondřej Šámal
Diskuze (22)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
13. 3. 2024 09:38
Re: chinani kradou auta a ostrovy
Co ty neukradená území, kde byly dosazený loutkový vlády co jdou USA na ruku? A pohádkové záminky k napadení, vybájené USA a Británií jako v iráku.
Nic?

Co futrování zbraní do Libye aby byl svržen Kaddafí, který se nelíbil Francii a USA a Británii, protože chtěl za ropu zlato, budoval zavalžování z podzemí aby nebyl závislý na dovozu potravin atd atd

To je taková špína, že je málo si i odplivnout.
Avatar - pratel
12. 3. 2024 20:33
Re: chinani kradou auta a ostrovy
https://en.m.wikipedia.org/…_of_the_Iraq_War
Avatar - KANKUNEN
12. 3. 2024 19:40
Re: chinani kradou auta a ostrovy
Redakce je fekál
12. 3. 2024 19:18
Re: chinani kradou auta a ostrovy
havaj se stala soucasti USA v roce 1898, v roce 1959 se stala 50. statem USA
podobne jako alaska, ktera se stala soucasti USA v 1867 pote, co ji amikum prodala rossija, a 49. statem USA se stala taky v 1959

diky amikum se komunisti neroztahli do celyho sveta, za coz amikum patri velkej dik
a Ronaldoj Reaganoj, kterej dostal komunisty na kolena obzvlast, protoze diky nemu jsme se stali soucasti svobodneho sveta

diky Ronalde :yes:
12. 3. 2024 17:40
Build on purpose
Nové Bronco se oficiálně vyrábí od roku 2021, zatímco tank 300 je na trhu už od 2020. Můžeme se hádat co bylo dřív, jestli slepice, nebo vejce, ale tyhle auta vznikaly více méně vedle sebe.
Stejně tak může připomínat Suzuki Jimny (generace GJ), G-Wagen, nebo Ineos Grenadier.
Všechny offroadu vypadají podobně, protože jsou designované pro podobný účel. To je vlastně i "slogan" Ineosu - build on purpose. Nechceme tvrdit, že by nešlo vyrobit offroad i jinak (s jiným designem) - ostatně v historii je spousta příkladů, které potvrzují že to jde. Zároveň tyto případy potvrzují i to, že to ale není potřeba.
Jasně, i offroady se musí prodávat a musí se zákazníkovi "zalíbit", ale obecne můžeme říct že to není všechno. Důležitější je funkce a za často designu ustupuje - a to je dobře.
*Konec n vyžádaného názoru*
...pro další informace se můžete kdykoliv obrátit na redakci pořadu OFF TOUR. Politiku nekomentuje, ale offroadům (asi) rozumíme