Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C3 Pluriel – minivůz čtyř tváří

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Francouzský Citroën se rozhodl spustit sériovou výrobu extravagantního konceptu Pluriel z roku 1999.

Citroën C3 Pluriel – minivůz čtyř tváří

Na základě nedávno představeného modelu C3 byl postaven vůz, který má doslova čtyři tváře. Díky chytré koncepci lze vůz během několik vteřin změnit z obyčejného hatchbacku nazvaného C3 Pluriel Panoramic Saloon na C3 Pluriel Cabriolet a ten se dá změnit na C3 Pluriel 4-seater Spider nebo dokonce na C3 Pluriel Spider Pick-up.

C3 Pluriel Panoramic Saloon

Toto je základní konfigurace vozu. Jedná se v podstatě o C3 s pozměněným designem některých částí, jako jsou například přední spoiler a světlomety. Pluriel má ovšem výrazně vyztužený rám čelního skla, boční okna bez rámů a velké střešní okno kryté plátěnou střechou.

C3 Pluriel Cabriolet

Stažením velkoplošné plátěné střechy se vůz změní na kabriolet, kde jsou cestující chráněni podélnými hliníkovými rámy. Střecha se dá odhrnout k zadnímu sklu nebo ji lze stáhnout úplně dolů a schovat do zavazadlového prostoru, který má základní objem solidních 267 litrů. V této konfiguraci lze též stáhnout zadní okno pátých dveří, aby nerušilo dojem z otevřené jízdy!

C3 Pluriel 4-seater Spider

Komu nestačí předchozí varianta uspořádání, může si hrát dále. Hliníkové ochranné oblouky, z nichž každý váží jen 11,5 kg, se dají bez použití nářadí odjistit a vyndat z vozu, čímž vznikne nefalšovaný otevřený automobil. Zde je bezpečnost cestujících při převrácení vozu údajně zaručena silným rámem čelního skla a vyztuženými opěrkami zadních sedadel.

Toto nastavení lze však doporučit jen v případě zaručeně pěkného počasí, neboť v případě deště se nemá posádka čím chránit. Střecha totiž musí zůstat v garáži.

C3 Pluriel Spider Pick-up

Ve variantě Spider lze ještě vyndat zadní sedačky a uvolnit tak relativně velký prostor pro převážení rozměrných předmětů. Prostornost je pochopitelně umocněn tím, že v tomto nastavení nemá vůz jinak omezující střechu.

Pluriel se představí na autosalónu v Paříži a na trzích v Evropě se objeví zřejmě koncem letošního roku. Vůz bude mít dvoubarevný styling, kdy střecha bude vždy lakována jinak než zbytek karosérie. V nabídce budou barevná provedení zahrnující červenou, oranžovou, zelenou, šedou a pískově béžovou. Jediným malým zklamáním je, že interiér se bude nabízet jen ve dvou nudných odstínech šedi.

K mání budou dvě pohonné jednotky, a to 1.4 16V s výkonem 54kW (75 k), který se bude nabízet s pětistupňovou manuální převodovkou, a silnější verze 1.6 16V se 80kW (110 k) výhradně se samočinnou převodovkou SensoDrive s možností manuální selekce převodových stupňů páčkami pod volantem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)