Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën C3 se stane elektromobilem, inspiruje se konceptem Oli

Filip Melich
Diskuze (54)

Zástupce Citroënu potvrdil, že francouzská automobilka připravuje elektrického nástupce modelu C3. Inspiruje se nedávným konceptem Oli a ukázat by se mohl již příští rok.

Automobilka Citroën se před lety pokusila způsobit malou revoluci představením modelu C4 Cactus. Nyní se chystá na něco podobného, údajně má přijít radikálně proměněný nástupce hatchbacku C3. V prodeji by se měl objevit během několika let a jeho design i konstrukce se inspiruje elektrickým vozítkem Ami a konceptem Oli.

Kolegové z britského Autocaru přinesli informaci, že jeden z manažerů automobilky Citroën, Laurent Barria, potvrdil vývoj elektřinou poháněného modelu C3. Auto se podle něj má zaměřit na dostupnost a elektrickou mobilitu, tedy přesně na ty hodnoty, s nimiž vzniklo elektrické vozítko Ami a koncept Oli. Těmito vozy se má inspirovat také konstrukce novinky.

Barria připojil informaci, že půjde o první produkční Citroën s novým logem značky, které se představilo před pár dny a na autě bylo poprvé k vidění právě na konceptu Oli. Z podobných náznaků je možné usuzovat, že bychom se představení elektrického Citroënu C3 mohli dočkat již v průběhu příštího roku. Do prodeje by pak měl vstoupit v roce 2025.

Jednou z hlavních myšlenek vozítka Ami a konceptu Oli je nízká hmotnost, díky níž je možné použít menší baterii a tím dále udržet hmotnost na co nejnižší úrovni. Menší baterie zároveň znamená nižší cenu. Koncept Oli byl vybaven 40kWh baterií, ale elektrická C3 by měla mít o něco větší, snad s dojezdem v okolí 400 kilometrů na jedno nabití. V případě zájmu zákazníků ale není vyloučena ani větší baterie.

Základem vozu bude platforma CMP, na níž stojí například elektrické hatchbacky Peugeot e-208 a Opel Corsa-e. Právě malý Peugeot teď v rámci modernizace techniky dostane výkonnější elektromotor poskytující 115 kW (156 k) a větší 48,1kWh baterii umožňující na jedno nabití ujet až 400 kilometrů. Spotřeba e-208 je oficiálně 12 kWh/100 km. Podobné parametry by mohl nabídnout i Citroën C3.

Ve snaze o zvýšení míry udržitelnosti bude elektrická C3 využívat větší množství recyklovaných materiálů, ovšem ne v takové míře jako již několikrát zmiňovaný koncept Oli. Důvody vysvětlil šéf Citroënu, Vincent Cobée, podle nějž jsou recyklované materiály dražší, a navíc nikdo nekupuje auto jen kvůli tomu, že je vyrobeno udržitelným způsobem.

Uvnitř se očekává větší integrace mobilního telefonu, což je u auta podobného typu logický krok a automobilky jej měly ve větší míře učinit již dříve. Spotřební elektronika je ve srovnání s automobily vždy o několik kroků napřed a nemá smysl, aby si značky vyvíjely vlastní drahá řešení, když to mohou nechat na chytrých mobilech.

V září loňského roku Citroën představil nový model nazvaný C3, který nemá nic společného s hatchbackem C3 nebo crossoverem C3 Aircross, dostupnými u nás. Jde o crossover primárně určený pro trhy Jižní Ameriky a Indie. Zvýšený elektrický hatchback C3, o němž píšeme v tomto článku, nemá za úkol tento vůz nahradit. Jde pouze o snahu Citroënu přizpůsobit modelovou nabídku specifikům konkrétních oblastí. Obě C3 tedy budou prodávány zároveň, jen na jiných trzích.

Jak již bylo řečeno, elektrická C3 je očekávána v polovině tohoto desetiletí. Cenově se má zařadit pod stávající elektrické crossovery podobné velikosti. Má být například levnější než Kia Niro EV, která na českém trhu stojí od 1,2 milionu korun. Kolegové z Autocaru odhadují cenu v okolí 30.000 liber, což je v přepočtu zhruba 850 tisíc korun. Stávající Citroën C3 se spalovacím motorem přitom u nás pořídíte za 332 tisíc korun…

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (54)

Doporučujeme

6. 10. 2022 22:53
Re: No fuj.
Ten tam, aktuálně generuje dost nezajímavá auta … :no:
6. 10. 2022 12:03
Re: Takovéto úplně nenormální elektrické auto
Jakou ted myslíš?
Poválečnou, ta jistě úspěšná byla. Německo je úspěšná země, v Evropě bylo dlouhé období míru a stabilita. To je obrovský úspěch
Politika obchodu s Ruskem. To je otázka. Z dnešního pohledu to tak nemusí byt. Možná se to ale za par let bude tvářit jinak.
Zatím ale vypadá, ze na Ruskem rozhodnuti začít válku více trati Rusko.
Škody jsou obrovské a to hlavně na perspektivě lidi v Rusku .
6. 10. 2022 11:24
Re: Takovéto úplně nenormální elektrické auto
Proč sem nedáš konkrétní cisla o dovozu ropy a plynu?
Avatar - Barrichello
6. 10. 2022 11:08
Re: Takovéto úplně nenormální elektrické auto
Samozřejmě je nutné šířit mezi lidi osvětu, jak zelené utopistické strany a propagátoři GD jsou placeni z ruských peněz a kopou za ruské zájmy.

A jak likdvidací evropského průmyslu pomáhají komunistické číně.
Toto lidé musí vědět a MY se o to Postaráme, to si bud jistý!!!
Avatar - Barrichello
6. 10. 2022 11:01
Re: Takovéto úplně nenormální elektrické auto
Naopak - krize je pro komunistickou čínu, komunistický Vietnam a další asiské draky s diktaturní vládou obrovskou příležitostí, jak ZCELA ovládnout evropský trh.

Dočkáš se, už se na tom mohutně pracuje :-) :-) :-) Zavinili JSTE SI TO SAMI - svojí Zelenou Fantasmagorickou Politikou.

Minimálně 40% europoslanců by mělo být zavřeno a souzeno za braní úplatků, ohrožení evropské energetické bezpečnosti a další přečiny a okamžitě by měly být zbaveni mandátů a vyhlášeny Nové Volby!!! Ty už vaše zelené, zkorupované, ruskem placené strany NIKDY nevyhraji!!