Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën Cxperience je taková panamera po francouzsku. Ukáže se v Paříži (+video)

Jan Mička
Diskuze (13)
Koncept Cxperience na dílku měří téměř pět metrů, má kombinovaný výkon 300 koní a čistě na elektřinu ujede až 60 kilometrů. Tohle je budoucnost v podání citroënu!

Citroën nenechává pro domácí autosalon v Paříži nic náhodě. Vedle nové generace hatchbacku C3, nejprodávanějšího modelu značky, představí také extravagantní koncept Cxperience, který lze s trochou nadsázky označit za francouzské Porsche Panamera. Má čtveřici dveří a zadní výklopné víko, luxusní interiér, a nebude to žádný louda. Má výkon až 300 koní, který však pramení z plug-in hybridní techniky.

Design karoserie nechť ohodnotí každý sám, propracované detaily však vozu v žádném případě upřít nelze. Přední světlomety jsou jako z jiného světa, vnější zpětná zrcátka nahradily kamery, a za zadní partie by se nemusel stydět ani kdejaký supersportovní automobil. Vidíme v nich trochu Lexusu LFA, tedy až na zadní nárazník s dvojicí koncovek výfuku.

Po nahlédnutí do interiéru musí být každému jasné, že éra tlačítek je už v případě citroënu definitivně minulostí. Palubní desku tvoří pořádný kus dřeva, širokoúhlý středový displej (má úhlopříčku 19“) a netradiční přístrojový štít, na dveřích zase najdeme displeje promítající obrazový výstupy vnějších zpětných kamer. Volant jako by snad ani neměl mechanickou vazbu se sloupkem řízení, mobilní telefon zase naopak působí, jako by byl nedílnou součástí leštěného středového tunelu. Uvnitř najdou místo čtyři pasažéři, přičemž nastupování usnadňují od sebe otevírané boční dveře. Prostě klasa!

Koncept Cxperience je 4,85 metru dlouhý, dva metry široký, pouze 1,37 metru vysoký, má třímetrový rozvor a stojí na dvaadvacetipalcových kolech, o pohonné jednotce toho ale zatím moc nevíme. Podle oficiálních informací jde o plug-in hybridní ústrojí složené ze zážehového agregátu o výkonu 110 až 147 kW, které doplňuje elektromotor o výkonu 80 kW.

Na elektrickou energii je koncept schopen urazit až 60 kilometrů, to všechno díky akumulátoru o kapacitě pouze 3 kWh, jehož nabíjení ze standardní domácí sítě zabere asi 4,5 hodiny. Konkrétní údaje o spotřebě však automobilka neuvádí. Osmistupňová automatická předovka našla místo mezi spalovacím motorem a elektromotorem, elektrickou energií jsou hnaná zadní kola. Zajímavostí je odpružení Progressive Hydraulic Cushions, které je náhradou na odcházející hydropneumatické odpružení.

Jan Mička
Diskuze (13)
30. 8. 2016 09:16
Re: Mistři konceptů
Koncepty mají Francouzi jistě zajímavé... tohle dokonce patří k tomu lepšímu...ale teda ta žlutá, v níž mimochodem zanikají některé detaily, na mě působí jako chemickej poplach... Vlastně jako vždy u frantíků (konkrétně Citroenů)... exteriér nadčasový, interiér extravagantní. Bohužel.

30. 8. 2016 07:11
Re: Jdu blejt, velebnosti...
Po téhle příšeře to muselo být ještě daleko horší
29. 8. 2016 20:21
Re: Mistři konceptů
Heh...koncept. Taketo koncepty ukazuju ako pozadu je francuzsko...
29. 8. 2016 19:42
Re: 60km na 3kWh??
Klobuk dolu!
29. 8. 2016 16:55
Re: Jdu blejt, velebnosti...
Jaky to bylo? Ja se onehda strasne poblil po sushi.