Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën DS Faubourg Addict: Pařížský luxus pro dvojitý šíp

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Citroën představí vedle dalších novinek na IAA nový luxusní výbavový stupeň Faubourg Addict pro řadu DS.

Výbava Faubourg Addict je inspirována „pařížským luxusem“, takže její premiéra ve městě nad Mohanem je poněkud paradoxní, ale přece nebudou u Citroënu ještě rok čekat. Inspirace pochází z konceptu Numéro 9 z autosalonu v Pekingu, kde byl v dubnu 2012 poprvé představen. Nejedná se jen o limitovanou sérii, jak by se na první pohled mohlo zdát. Mnoho nám toho však Citroën dosud neprozradil.

Nový stupeň je připraven pro modely DS3 včetně kabrioletu, DS4 i DS5. Ne že by tyto automobily byly příkladem konfekce... Faubourg Addict má být volbou pro ty, kdo mají snahu odlišit se ještě trochu více. Všechny řady se budou dodávat alespoň prozatím výhradně v černém laku Whisper (anglicky „šepot“), který hází tmavě purpurové odlesky, proto na fotografiích vypadá jako fialový. Auta budou jezdit na blyštivých kolech s diamantovým efektem a středy ve stejném odstínu jako karoserie. Nechybí na nich ani patřičná loga. Tmavší provedení krytů vnějších zpětných zrcátek dává vzpomenout na ručně vyráběné šperky.

Na vybrané evropské trhy by se nové DS s luxusní výbavou měly dostat už v říjnu. Zatím ale neznáme ani ceny, ani to, zda se objeví také u nás. Další barevná provedení budou k mání záhy, u černofialového laku tedy zdaleka nezůstane. Mimochodem, celé řady DS se od roku 2010 prodalo přes 370 tisíc kusů.

Citroën DS5 také dostane nový vznětový motor BlueHDi se 132 kW (180 k), který je vybaven katalytickou redukcí SCR. Ta rozloží oxidy dusíku na vodu, agregát tedy s předstihem splňuje emisní normu Euro 6 a je spojen výhradně se šestistupňovým automatem. Na 100 kilometrů jízdy spálí 4,3 l nafty. Do menších řad se určitě dostane i přeplňovaný zážehový motor e-THP 130 s výkonem 96 kW/5500 min-1 a točivým momentem 230 N.m/1750 min-1. U něj se hodnoty spotřeby benzinu pohybují kolem 4,7 l/100 km.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - Hammunasakra
9. 9. 2013 21:37
Re: DS9
V dnešnim Autotipu píšou že příští rok
Avatar - PSA Peugeot Citroën
9. 9. 2013 19:00
DS9
Na jedné fotce je v řadě postavená už i DS9 ka. Že by se už blížila produkci ?? :yes: :yes: [odkaz]