Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Citroën DS3 Electrum: Černomodré elektrické představy

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Současné elektrické šílenství si nesmí nechat ujít ani dvojitý šíp a už vůbec ne na domácí půdě.

Vedle produkčního (polo)kabrioletu DS3 se chlubí Citroën v metropoli země galského kohouta a zároveň ve svém domovském městě také elektromobilem, který využívá stejný základ. Malá stylovka od dvojitého šípu má sice protentokrát střechu pevnou, ale důležité změny se skrývají pod kapotou. Místo pohonných jednotek s vnitřním spalováním zde totiž najdeme elektromotor.

A kdyby jeden, hned dva! Každý z nich nabízí dostatečných 65 kW (88 k). Napájejí je moderní lithium-iontové akumulátory s kapacitou 17,5 kWh, které pocházejí od japonského Panasonicu. Příslušný konektor nahradil hrdlo palivové nádrže, jenž je v tomto případě jaksi úplně zbytečné. Články se umí nabít na 80 % během pouhých tří hodin.

DS3 „na baterky“ dostala vcelku logický název Electrum. Pokud není nablízku dobíjecí stanice, elektromotor auto zastaví po ujetí až 120 km, což by většině lidí na denní cesty do práce, na nákup a zpátky určitě stačilo.

Dle slov samotného výrobce byla celá poháněcí soustava navržena tak, aby nijak neomezila prostor pro posádku ani její zavazadla. Bez výraznějších úprav může být použita i v jiných vozidlech značky, která „elektrifikací“ dosud neprošla. Černomodrá výstavní DS3 Electrum ovšem v tuto chvíli zůstává pouhým konceptem. Alespoň prozatím.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)