Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cobra 427, kterou vlastnil samotný Carroll Shelby, už má nového majitele. Stála ho ranec

Jan Zajíc
Diskuze (1)

O víkendu se ve Spojených státech amerických dražilo jedno hodně zajímavé auto. A jeho nový majitel za něj zaplatil spoustu peněz.

Tím autem je Shelby Cobra 427, který dlouhé roky patřil samotnému Carrollu Shelbymu, otci tohoto ikonického sporťáku. Shelby tento exemplář vlastnil v letech 1966 až 2012, tedy 46 roků.

Vůz s označením CSX3178 má za sebou také zajímavý život s několika důležitými změnami. Například už v roce 1972 prošel omlazením, během níž dostal modrý lak a zlatě zdobenou příď.

O něco později se pak Shelby rozhodl pro zvýšení výkonu a pod kapotu instaloval modernější typ sedmilitrového motoru. V roce 2012 zase společnost Shelby America nechala vůz přelakovat na červeno.

V roce 2019 však vůz absolvoval kompletní renovaci, která roadsteru vrátila původní podobu. Pod kapotu se také nastěhoval originální motor 427 (objem rovných 7 litrů) s hliníkovým blokem, dvojicí karburátorů a čtyřstupňovou převodovkou Toploader. 

Namísto červené byl vůz nalakován do původního odstínu, jedná se prý dokonce o jeden z pouhých pěti kusů Shelby Cobra 427 v této barvě. Zrenovován byl pochopitelně i interiér. Nového majitele jistě potěší také původní uživatelský manuál.

A ta cena? Shelbyho Shelby Cobra se vydražil za 5,94 milionu dolarů, což je v přepočtu asi 129 milionů korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

18. 1. 2021 22:27
Krasne auto
Jedno z najkrajsich aut pre mna. Serial s Dudikoffom som ako dieta pozeral len pre to auto :D