Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Coupetorino 2013: Mercedes-Benz SL jako Shooting Brake

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Koupili byste si Mercedes-Benz SL ve variantě Shooting Brake? Jak by mohl vypadat, ukazuje návrh pocházející z Itálie.

Samotný Mercedes-Benz má v Como jedno ze svých designérských středisek, koncept ale pochází tak trochu odjinud, za jeho konečnou realizací stojí StudioTorino. Je vlastně výsledkem neziskového akademického projektu na IAAD (Instituto di Applicata e Design), přičemž jej vytvořilo šest studentů této školy.

Jmenují se Bruno Arena, Michele Bavaro, Riccardo Luigi Cascone, Stefano Manini, Dario Pellegrino a Cristiano Zanot. Možná o nich v budoucnu ještě uslyšíme, kdo ví? Tým se dal dohromady v loňském roce, aby předělal stávající roadster Mercedes-Benz SL generace R231 do podoby stylového shooting brake. Jak známo, sériový SL má pevnou skládací střechu. Termín shooting brake pro změnu pochází z Británie a označuje třídveřové kupé s výklopnou zadní stěnou. Tedy, ještě donedávna tomu tak skutečně bylo, ale dnes již to není pravda. Samotná trojcípá hvězda s tímto názvem totiž vyrábí pětidveřové provedení řady CLS. A tři roky stará studie se dokonce jmenovala Shooting Break. Koncept pro změnu od Audi, který jeden pár bočních dveří ještě zachoval, pochází už z roku 2005.

Ale vraťme se k předělávce nového SL. Stuttgart nezahálel ani zde, studenty v jejich práci podporoval Steffen Koehl přímo od Mercedes-Benzu, respektive konkrétně oddělení Global Advance Design. Poskytl jim tři přednášky a poté s nimi zůstal nadále v kontaktu prostřednictvím e-mailu. Moderní komunikační prostředky usnadňují i tuto práci. Výsledek byl představen právě ve zmiňovaném centru v Como 27. května 2013. Nedostal zatím formu funkčního vzorku, ani makety v „životní velikosti“. Stříbrný model nazvaný Coupetorino 2013 je vyhotoven jako čtyřnásobná zmenšenina pomocí techniky monolitické stereolitografie. Tloušťka použitého materiálu umožňuje snadnou modifikaci konečných tvarů. Fotografie jsou tedy jenom zdigitalizovanými skicami a počítačovými retušemi, celý automobil však vypadá velice realisticky.

SL Shooting Brake by se mohlo, pokud se do výroby dostane, dočkat alespoň kusově omezené série. Řada zákazníků, kteří disponují potřebnými finančními prostředky, by si takový skvost určitě do garáže ráda postavila. Mimochodem, podobný projekt v režii StudioTorino, IAAD a Mercedes-Benz Design Center v Como už tu byl před pěti lety, v roce 2008. Tento je tak dalším logickým pokračováním.

Aleš Dragoun
Diskuze (9)
Avatar - flyboyeda
17. 6. 2013 12:26
Re: SL škrtám ze svého seznamu hezkých aut
Tak jo SL si tam nechám,jenom se mi ta móda Shooting Brake s kterou se roztrhl pytel nějak moc nelíbí,Shooting Brake má Maseratti 4dveře , Ferrari FF , Mergl CLS, Panorama, tak je to teď trend a žádná automobilka nechce zůstat pozadu, SL normál se mi líbí , ale dávat Shooting Brake na SL sporťák to už trochu přehánějí, když budu chtít kombík vezmu stejně vždy raději Audi A6 Avant, nebo Allroad,který je 100 praktičější a taky hezčí,než nějaké FF, 4dveře a Panorama
Avatar - Magister
17. 6. 2013 08:12
Re: SL škrtám ze svého seznamu hezkých aut
Tak tohle je jen malý odlitek ;-) ...SL je klasické cupé / cabrio ... takže toto zůstane u zajímavé studie.
Avatar - Magister
17. 6. 2013 08:09
Re: Ten styl
Souhlasím. Ale není to moc pěkné. SL je prostě klasika a je skvělé tak jak je.
Avatar - Iv8
17. 6. 2013 07:02
Ten styl
zadní části mi připomíná Chrysler Crossfire a to není můj šálek kávy. Tím netrvrdím, že se to nemůže líbit někomu jinému.
Avatar - Flash666
16. 6. 2013 23:58
tak to sem necekal
takova rychla reakce koncernloveru >:D

PS: SL SB dokonalost....