Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Crash-test ADAC: Kamion vs. auta v koloně (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (32)
Stojíte v koloně a za vámi se řítí nebrzděný kamion, byť malý. Dojde k nárazu. Jak může celá situace dopadnout, ukazuje crash-test ADAC.

Výsledky simulace zkoušky v dopravní zácpě jsou dosti odstrašující. Posádky v osobních autech by neměly vůbec žádnou šanci k přežití.

Byly použity vesměs starší automobily, kombi Mitsubishi Lancer kulaté generace z devadesátých let, zhruba stejně starý hatchback Renault Mégane a konečně MAN-VW G90, který se vyráběl do roku 1993. Jedná se o malý nákladní automobil o hmotnosti 5,5 t.

Simulovaná srážka proběhla v rychlosti 70 km/h. Žlutý MAN nejprve narazil do zeleného renaultu. Ten se poté potkal s červeným lancerem. Kamion vůz před sebou postupně doslova sroloval.

Červené mitsubishi nejprve přišlo o zavazadlový prostor a na závěr se potkalo s bariérou. Hmotnost MANu jej vymrštila do svislé polohy, mégane skončil pod předním nárazníkem nákladního automobilu.

Podle statistik autoklubu ADAC jsou podobné srážky v běžném provozu rovněž fatální. V roce 2009 při nich jen v Německu zemřelo 58 lidí a 4,5 tisíce dalších osob bylo zraněno. Systém nouzového brzdění mohl přitom zabránit asi 4 tisícům havárií, nebo jejich následky alespoň zmírnit. Sestává z radarového senzoru a kamery nebo laseru, které upozorňují na blížící se akutní nebezpečí.

Viceprezident autoklubu Thomas Burkhardt řekl Riziko nehod se smrtelnými následky je zde třikrát vyšší než u jiných nárazů zezadu. Systémy nouzového brzdění mohou zachraňovat životy a zabránit velkým škodám na majetku. Proto jimi budou vybaveny již brzy všechny nové vozy.

Od roku 2013 jej mají dostat nově vyvinuté typy nákladních automobilů nad 3,5 tuny, o další dva roky později pak všechny poprvé registrované náklaďáky.

V současné době je za příplatek nabízí pouze Mercedes-Benz. Při nízkých rychlostech se umí kolizím zcela vyhnout, nemohou však nahradit pomalu reagujícího řidiče.

Ve velmi blízké budoucnosti by měly umět kamion bezpečně zastavit i z 55 km/h, při vyšším tempu jej alespoň přibrzdit.

Aleš Dragoun
Diskuze (32)
21. 2. 2012 09:23
Sance na preziti
sance na preziti je, uvedomte si, ze v praxi nejede kamion do kolme betonove steny, ale do rady aut, ktere rozhazuje do stran jako plechovky od coly.
Rozhodne pritom mate vetsi sanci v tezkem a vysokem SUV nez v miniaute nebo malem a nizkem sportacku.
Videl jsem stare video s budouci S klassou Mercedesu (w126) oproti tehdejsim ekvivalentum opla corsy a VW golf ... bylo to docela podobne.. mercedes do te kolony doslova zajel jako zralok do hejna sardinek a rozhrnul to na vsechny strany, sam v podstate neposkozeny.
Avatar - Ronault.
27. 7. 2011 23:44
Re: Ono to tak lehce drcne pod přední nápravou
Ano, ta metoda velkého odstupu v koloně je mi vlastní. Vždy alespoň 10 a když je nepřehledný úsek tak i 20-30 m od auta předemnou. Zrovna minulý týden nějaký řidič osobáku taky takhle na poslední chvíli brzdil a když jsem se koukal do zrcátka, tak jsem se zapotil asi více jako on.
Avatar - hogo_fogo
27. 7. 2011 21:56
Re: A ja som sa potesil
uplne staci ked narazi nakladak do osobneho auta... :-( u nas v meste sa minuly rok stala prave taka nehoda: osobne auto stalo na krizovatke na cervenu, a zozadu donho narazil osemnast kolesovy tahac. tlacil ten osobak niekolko desiatok metrov pred sebou, cela posadka toho osobneho auta bola mrtva na mieste. Sofer nakladiaku mal vypite a zaspal za volantom.
27. 7. 2011 20:24
Re: Ono to tak lehce drcne pod přední nápravou
jj- to máš pravdu - to si hrdinové neuvědomí, že náklad nemusí bejt jenom krabice.... O tom by mohli vyprávět cisterňáci........
27. 7. 2011 18:57
Re: Ono to tak lehce drcne pod přední nápravou
Můj kamarád jezdí s kamionem a vypráví mi příběhy o tom, jak ho předjede nějaký sebevrah v osobáku, v autě celou rodinu, a začne brzdit. Kámoš jde na brzdy, kamión plný minerálek, 7 tun vody dopředu, auto se zhoupne, 7 tun vody dozadu a ještě jednou dopředu. Kamión naprosto neovladatelný, kam voda, tam náklaďák.

Když vás zpomalí kamión, tak na něj třeba zatrubte, ale nebuďte blbci a nesnažte se ho zabrzdit osobákem.