Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dacia Duster Pick-up oficiálně přijíždí na svůj domácí trh

Ondřej Mára
Diskuze (15)

Přesně dva roky po představení konceptu se Dacia pochlubila produkčním Dusterem pick-up, který uvádí na svůj domácí trh.

První prototyp nové Dacie Duster Pick-up byl dílem společnosti Romturingia, která ho představila přesně před dvěma lety na výstavě užitkových vozidel v Hannoveru. Od té doby pracoval rumunský úpravce s automobilkou na vývoji produkčního modelu, který měl být dnes uveden na rumunském trhu.

Stejně jako první generace Dacia pick-up, i její nástupce nabízí pouze dvoudveřovou kabinu v kombinaci s prostornou korbou. Ta měří na 1,65 metru na délku, její objem je rovných 1.000 litrů a maximální přepravní kapacita se pohybuje okolo 500 kilogramů.

Nové víko korby, které nahradilo zadní dveře, je vyrobeno z kompozitních materiálů umístěných na kovové konstrukci. Svými tvary přitom elegantně navazuje na tradiční SUV Dacia Duster a nechybí mu ani třetí brzdové světlo.

Ve srovnání s klasickým SUV Duster je ovšem pick-up o 19 mm kratší, což znamená celkovou délku 4341 mm. Světlá výška v nenaloženém stavu pak naopak povyrostla o 14 mm na celkových 224 mm.

Světlou výšku přitom budoucí uživatelé ocení zejména v terénu, kde se Duster Pick-up rozhodně neztratí. Jeho základem je totiž SUV Duster s pohonem všech kol, pod jehož kapotou je umístěn 1.5 litrový diesel BlueDCi v kombinaci s manuální šestistupňovou převodovkou.

Motor s nejvyšším výkonem 115 koní a nejvyšším točivým momentem 260 N.m při 2000 otáčkách by měl podle automobilky perfektně odpovídat plánovanému využití pro pick-up. Provozovatele by pak měla potěšit i spotřeba, která by se měla v průměru pohybovat okolo 4,93 l/100 km (dle NEDC). S plným zatížením a v terénu ale nejspíš o něco povyroste.

Poměrně omezená nabídka přitom ukazuje, že Duster Pick-up skutečně cílí především na zákazníky, kteří ho budou využívat k tvrdé práci. V nabídce je totiž pouze bílá barva, zatímco v podbězích jsou standardně instalovány 16“ lité disky. Standardní výbava ovšem potěší asistentem rozjezdu do kopce, asistentem pro sjíždění svahů, ESP, ABS s EBD nebo předními a bočními airbagy.

Video se připravuje ...

Cena nové Dacie Duster pick-up by měla na rumunském trhu startovat od 22.546 euro (cca 614.220 Kč) včetně DPH. Zda je to hodně nebo málo necháme na vás, příplatek oproti srovnatelně vybavenému Dusteru SUV se stejnou motorizací a pohonem všech kol je ovšem 4.046 euro (cca 110.230 Kč).

Na domácím trhu začala automobilka přijímat objednávky počínaje dnešním dnem. Bohužel se ale nikde neobjevuje informace, zda se počítá s budoucím exportem pick-upu na zahraniční trhy.

Ondřej Mára
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
23. 10. 2020 21:25
Re: Re: Dřívější Dacia pick-up...
Ono v podstate ani ten les nie je nutný, koľkokrát by človek neviem čo dal za 4x4 keď len potrebuje prejsť podmočenou lúkou, či poľom.
Avatar - 3_diamanty
23. 10. 2020 11:05
tak toto je supa
navyse pickupy su cim dalej tym viac v kurze.... dacia :yes:
23. 10. 2020 07:01
Re: Dřívější Dacia pick-up...
...a vyšší světlá výška. A předpokládá se, že to kupuje někdo, kdo potřebuje třeba něco dovézt do lesa nebo z lesa...
23. 10. 2020 00:48
Re: Dřívější Dacia pick-up...
To je fakt. Otázkou ovšem zůstává, kolika % zákazníků chyběl. V Evropě asi málokomu. :-)
22. 10. 2020 22:39
Re: Dřívější Dacia pick-up...
Ale neměla pohon všech kol...