Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Trucks a blízká budoucnost užitkových vozidel

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Daimler Trucks prostřednictvím workshopu FutureLab@Mercedes-Benz Trucks poodhalil vývoj užitkových vozidel pro blízkou budoucnost.

Daimler Trucks, pod jehož křídla spadají výrobci nákladních vozidel značek Mercedes-Benz, Fuso, Freightliner, Western Star a BharatBenz, patří k nejvýznamnějším a největším světovým společnostem v oblasti vývoje a výroby užitkových vozidel.

Prostřednictvím svých značek a jejich projektů odhaluje Daimler Trucks možné směry vývoje užitkových vozidel, jejichž cílem je především maximální efektivita dopravy. Pod pojmem efektivita se zde ovšem neukrývá pouze dosažení co nejnižších nákladů na provoz, ale je v něm zahrnuto i neustále zvyšování přívětivosti vozidel k životnímu prostředí, maximalizace bezpečnosti provozu a rovněž i komfortu řidičů.

K dosažení maximální efektivity provozu užitkových vozidel má podle Daimler Trucks ve velké míře přispět sdílení informací mezi vozidly, řidiči, dispečery a výrobci, resp. servisními středisky. Právě toto sdílení a komunikace má přispět k minimalizaci prostojů způsobených neplánovanými zastávkami v servisech a může se podílet i na zvýšení bezpečnosti provozu vozidel.

V souvislosti se zvyšováním bezpečnosti provozu patří Daimler Trucks k průkopníkům v zavádění nových asistenčních systémů do sériové výroby. Cílem je pak dosažení plně autonomního řízení užitkových vozidel.

Daimler Trucks má především prostřednictvím značek Mercedes-Benz a Freightliner na svém kontě řadu projektů zaměřených na vývoj autonomních systémů řízení užitkových vozidel, z nichž k těm nejvýraznějším patří Mercedes-Benz Future Truck 2025 z roku 2014, o rok mladší Freightliner Inspiration Truck nebo v loňském roce představené sněhové pluhy s automatickým řízením.

Velmi důležitý je pro blízkou budoucnost užitkových vozidel vývoj jejich pohonných systémů. Daimler Trucks neustále pracuje na zdokonalování tradičních vznětových motorů, protože ty mají být ve střednědobém horizontu stále klíčovými pohonnými jednotkami pro dálkovou dopravu.

Zároveň ovšem Daimler Trucks věnuje pozornost i alternativním pohonným systémům v čele s elektrickými. V jejich případě patří v rámci tohoto koncernu k průkopníkům především značka Fuso, která má ve své nabídce model eCanter a v loňském roce prezentovala koncept E-Fuso Vision One. V jejích stopách se v letošním roce vydává Mercedes-Benz, který má projekt eActros, zatímco Freightliner nedávno odhalil elektrické modely eCascadia a eM2 106.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)