Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler Trucks využívá pro vývoj nákladních vozidel mobilní simulátor

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Řidiči nákladních automobilů mají v Německu možnost potkat Mercedes-Benz třídy V, který má ve své zadní části umístěn mobilní simulátor a jeho prostřednictvím se mohou podílet na vývoji vozidel divize Daimler Trucks.

Řidiči kamionů mohou v novém mobilním simulátoru testovat prototypy budoucích digitálních provozních menu a nové nabídky aplikací, které jsou založeny na stávajících systémech aktuálního provedení vozidel modelové řady Mercedes-Benz Actros.

Zpětná vazba od testerů jde přímo do dalšího vývoje v Daimler Trucks. Simulátor je umístěn v zadní části vozu Mercedes-Benz třídy V, s nímž se vývojáři v červenci letošního roku pohybují podél hlavních dopravních tras v oblasti Stuttgartu.

Mobilní simulátor umožňuje odborníkům divize Daimler Trucks setkat se s řidiči v jejich obvyklém pracovním prostředí. Na jedné straně to zajišťuje spolehlivější výsledky testů a na druhé straně mohou vývojáři oslovit více řidičů nákladních vozidel pro testy v kratším čase. Simulace využívá nejmodernější technologii virtuální reality s 3D modely a měřicími senzory.

Řidiči, kteří se účastní testování v mobilním simulátoru, mají nasazeny 3D brýle a ve virtuální realitě vidí digitální obraz kabiny nákladního vozidla i příslušné jízdní situace. Zároveň řidič drží multifunkční volant, který odpovídá danému typu vozidla a je propojen s 3D simulací.

Inženýři Daimler Trucks v tomto prvním kroku nové zkušební série zkoumají především uživatelskou přívětivost navigačního systému a přijetí portfolia aplikací řidiči nákladních vozidel.

Testům v mobilním simulátoru jsou přítomni dva experti divize Daimler Trucks, kteří sledují a zaznamenávají reakce řidičů nákladních vozidel. Kromě toho snímače zaznamenávají pohyby řidičů, což umožňuje další závěry o uživatelské přívětivosti systémů. Test trvá zhruba dvacet minut a je naprosto anonymní. Výběr účastníků probíhá čistě náhodou na dálničních odpočivadlech.

Zdroj: Daimler AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme