Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dakar 2017: Extrémní přesun

Michal Štěpanovský
Diskuze (3)
Ve středu se na Dakaru nezávodilo vůbec, protože karavana se opět potýkala s nečekanými událostmi, o které v závodu rozhodně není nouze.

Pořadatelé museli měnit program a všichni účastníci se museli přizpůsobit nutné improvizaci. Znamenalo to přesun dlouhý 1200 kilometrů v nadmořské výšce kolem čtyř tisíc metrů do Chilecita, odkud by se dnes měla startovat 10. etapa Rallye Dakar 2017.

Náročnou cestu mají za sebou také členové týmu Tatra Buggyra Racing. „Už jsme osmnáct hodin na cestách. Dobrou zprávou ale je, že jsme zvládli přejezd přes hory v nadmořské výšce okolo čtyř a půl kilometrů, a to se vše odehrávalo na nezpevněných cestách. Co si ale myslím, že bude problém, je fakt, že většina doprovodů ostatních závodníků ten přejezd ještě neprojela. My se nacházíme asi čtyři sta kilometrů před bivakem a kolem nás je spousta týmů,“ uvedl manažer Jan Kalivoda, který reagoval na oficiální zprávu organizátora, ve které se uvádí, že vše jede podle plánů.

„Co máme zprávy, tak naše závodní speciály jsou už v bivaku a doprovodné technice zbývají asi dvě hodiny cesty. I když na přípravu budou mít mechanici jen pár hodin tak jsem přesvědčený, že budeme do další etapy připraveni,“ uvedl k aktuální situaci Kalivoda.

Nadšená není ani posádka Big Shock Racing Teamu. Posádka Martin Macík, František Tomášek a Michal Mrkva obsadila s liazkou v dosud poslední měřené etapě osmý čas. „Mrzí mě to, přišli jsme tak o další příležitost stáhnout náskok těch, kteří jsou před námi. Měla to být nejtěžší etapa, kde jsme mohli hodně ztratit, ale také hodně získat. Nedá se nic dělat, jedeme dál a doufáme, že si ještě zazávodíme,“ prohlásil Martin Macík.

Do dalšího etapového města se přesunují také členové týmu Barth Racing – motorkáři David Pabiška, Rudolf Lhotský a na čtyřkolce Zdeněk Tůma. Složitou situaci má za sebou Rudolf Lhotský, který měl těžký pád v etapě do Salty. Za pomoci jednoho ze soupeřů se dokázal dát dohromady a po nesmírně statečném výkonu pokračuje v soutěži.

Pro dnešní den je v plánu etapa z Chilecita do San Juanu, který se nachází ve výšce 3291 metrů nad mořem. Plánováno je 751 kilometrů a z toho 449 kilometrů jako rychlostní zkouška. Vzhledem k dosavadnímu průběhu lze však předpokládat, že pořadatelé budou do dnešního dění znovu zasahovat.

Michal Štěpanovský
Diskuze (3)
12. 1. 2017 20:54
Re: Dakar
Jo, jo, také se mi to nelíbí. To víš, marketing. Je to dobré (zavedené) jméno. V dohledné době se asi do Afriky nevrátí. Na druhou stranu, přejezd minového pole by mohl být zajímavou částí závodu. :-) Nakonec ta oblast nebyla klidná ani tenkrát. Zrovna tam plánuji cestu a zvažuji, jestli to vzít přes Niger nebo Mauritánii, Senegal atd., tak si aktualizuji informace o místních teroristických organizacích, kde je třeba vojenský doprovod, výskyt zajímavých nemocí (jako ebola) atp.

Problém je, že měl tenhle závod příliš malý přínos pro místní populaci.
Avatar - praděda7
12. 1. 2017 16:54
Dakar
Pořád nemůžu překousnout, že má ten závod v názvu Dakar, když přes nebo do Dakaru vůbec nejedou...zdá se, že letošní problémy naznačují, že je nejvyšší čas závod vrátit zpět do Afriky... :-!
12. 1. 2017 13:27
nojo
Když SUV 4x4 nechali manželce doma na ježdění po městě tak se nemůžou divit, že tam s těma 4x2 nikam nedojedou >:D