Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další elektrické Hyundaie Ioniq míří do policejní služby. Mají zbarvení i majáky

David Bureš
Diskuze (20)

Vozový park elektromobilů se u české policie postupně rozšiřuje. Do služby k policistům míří další exempláře Hyundaie Ioniq Electric.

Česká policie v posledních měsících rozsáhle obnovuje svůj vozový park. Postupně do služeb policie zamířily nové Škody Octavia Combi nebo Toyoty Land Cruiser, podepsány jsou i další obří zakázky na dodávky vozů Škoda a Hyundai. Česká policie ale vedle konvenčních aut začíná používat také elektromobily. A i jejich řady rozšiřuje.

Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy si tak tento týden převzalo prvních 20 kusů Hyundaie Ioniq Electric z celkem 38 zakoupených. Zbytek objednaných aut bude předáno na konci měsíce.

Převzaté elektromobily jsou v barvách policie, vedle charakteristického zbarvení jim nechybí ani majáky. Automobily budou rozmístěny po celé Praze, přičemž jejich úkolem primárně bude hlídková činnost. Sloužit mají pro vyšetřování nebo dokumentaci. Auta nejsou určena pro tzv. prvosledové hlídky, jejich použití pro příjezd k nahlášeným trestným činům a přestupkům však není vyloučeno.

Celková zakázka činila 30,6 milionu korun. Jedno auto policii vyšlo na zhruba 735.000 korun, každé pak dostalo příslušenství za 70.000 korun. Jde o majáky v červené a modré barvě nebo rozhlasové zařízení, další speciální výbava tu není.

Už dříve si policie převzala Ioniqy v civilních barvách, sloužících jako služební vozy na krajských ředitelstvích. Podle mluvčího policie Tomáše Lercha si policie už elektromobily vyzkoušela při různých činnostech, během nichž se ukázalo, že v Praze mohou být efektivně využívány. Policie v minulosti testovala mimo jiné BMW i3.

Zajímavostí je pak dobíjení. Policie bude elektromobily nabíjet nejen na dobíječkách vybudovaných ministerstvem vnitra, ale také na veřejných dobíjecích stanicích. Udávaný dojezd u modelu Ioniq Electric činí přes 300 kilometrů.

„Jsem rád, že se Policie České republiky vydala cestou elektromobility a tato auta jsou toho důkazem. Je to technika, která pro nás znamená další technologický posun a věřím, že budou policisté spokojeni,“ uvedl při předání policejní prezident brigádní generál Jan Švejdar.

Osmatřicet vozů Ioniq Electric doplní dalších 96, které již Ministerstvo vnitra využívá. Další fungují ve službách Dopravního podniku hlavního města Prahy a Správy státních hmotných rezerv ČR. Státní správa využívá také model Hyundai Kona EV, vyráběný v Nošovicích, který v celkovém počtu zhruba 30 vozů slouží díky centrálnímu nákupu Ministerstva financí ČR i řadě státních institucí, mezi kterými je mimo jiných také Ministerstvo průmyslu a obchodu.

David Bureš
Diskuze (20)

Doporučujeme

23. 6. 2020 19:29
Re: net
Aha, tak pluh...

Jj normy jsou urcite. :-)

No nic. Timhle stylem bys asi tezko stavel treba benzinovy pumpy.
To nebezpeci a znecisteni...
Vidis a jde to. ;-)
21. 6. 2020 14:03
Re: Re: net
Na daních z paliv jde státu cca 100 miliard ročně. Pro někoho je to pakatel.
Avatar - lordlord
21. 6. 2020 13:24
Re: Re: net
v elektrice není spotřební daň, z klasických paliv jde státu mnohem více
Avatar - lordlord
21. 6. 2020 13:23
Re: net
spočítej, kolik musí najet, aby se to levným provozem vyplatilo
Avatar - lordlord
21. 6. 2020 13:23
Re: net
rovnoběžné parkování u chodníku - buď ji postavíš na chodníku a v zimě tam neprojede pluh, nebo musíš na parkoviště, určitě jsou normy co a jak