Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další zářez GM: Značka Holden příští rok definitivně skončí

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Automobilka Holden patřila svého času na špici australského automobilového průmyslu. V roce 2021 se ale definitivně rozloučí.

Společnost General Motors oficiálně potvrdila, že počínaje rokem 2021 automobilka Holden v Austrálii a na Novém Zélandu definitivně skončí. Zavřeno bude nejen designérské studio v Melbourne, ale i testovací centrum Lang Lang. O práci tak přijde něco kolem 600 zaměstnanců.

Firma Holden začala coby australský karosářský výrobce, od roku 1924 pak vyráběla karoserie pro General Motors. Roku 1931 získalo GM podíl společnosti a vzniklo General Motors Holden. Společnost pak byla dlouhé roky nejžádanější automobilovou značkou na domácím trhu v Austrálii. Poslední roky ale byla firma spíše v ústraní a 20. října 2017 vyrobila poslední vůz – Commodore V8.

„Za svou dlouhou historii firma Holden nejenže vyráběla auta, ale byla lídrem industrializace a rozvoje Austrálie a Nového Zélandu,“ připomněl Julian Blissett, viceprezident mezinárodních operací GM. „V posledních letech ale průmysl prošel významnou obměnou. Zkusili jsme řadu alternativních strategií, abychom se pokusili podnikání tady udržet. Litujeme, že jsme nemohli upřednostnit investice, které by značku Holden udržely dlouhodobě úspěšnou.“

Generální ředitelka GM Mary Barra říká, že konec automobilky Holden je součástí restrukturalizace mezinárodních operací, v rámci které bylo mimo jiné rozhodnuto, že se koncern stáhne z trhů s pravostranným řízením. To mimo jiné znamená, že Chevrolet od letošního roku nebude prodávat v Thajsku.

„Restrukturalizujeme naše mezinárodní operace a zaměřujeme se na trhy, pro které máme připraveny správné strategie pro dosažení výnosů. Upřednostňujeme globální investice, které povedou k růstu v budoucnosti mobility,“ dodává v oficiálním prohlášení Barra.

Majitele vozů značky Holden může těšit alespoň fakt, že společnost dodrží veškeré záruky a nabídky servisu pro nová vozidla. Stejně tak bude nejméně dalších deset let nabízet náhradní díly prostřednictvím své prodejní sítě v Austrálii a na Novém Zélandu. Kromě toho se bude věnovat i případným svolávacím akcím a bezpečnostním varováním, která se mohou objevit.

Byť Holden končí, GM se z australského trhu zatím nechce stáhnout úplně. Údajně pracuje na nové značce pod svými křídly (General Motors Special Vehicles), která bude v Austrálii prodávat dovezené Ameriky – Chevrolet Camaro, Silverado či C8 Corvette. To ale australským motoristům nestačí a konec Holdenu vnímají po Saabu a Hummeru jako další nehezký zářez od General Motors.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - 3_diamanty
17. 2. 2020 22:54
Re: Pokrytci
som zvedavy co na to holden... zrejme mu teraz neostava nic ine len ist do skodovky 8-s
Avatar - pradeda777
17. 2. 2020 16:01
Pokrytci
Z článku..... To ale australským motoristům nestačí a konec Holdenu vnímají po Saabu a Hummeru jako další nehezký zářez od General Motors.
Popravdě, kdyby australští motoristé nepřestali kupovat Holdeny, tak se tam vyrábějí dodnes. A teď to budou svádět na GM, pokrytci....... :-[]