Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do aukce míří Shelby 427 Cobra FAM, kterou vlastnil Paul Walker

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Zkratka FAM je krásnou připomínkou dávné rivality mezi Shelby, Fordem a Ferrari, která ovlivnila vzhled vozu.

Paul Walker, hvězda filmové série Rychle a zběsile, byl na filmovém plátně spojován především s japonskými sportovními vozy. V jeho obsáhlé sbírce však kromě řady kultovních hvězd JDM scény nechyběly ani evropské a americké sportovní vozy. Včetně ikonické Shelby 427 Cobra FAM s číslem šasi CSX1010.

Vůz, který nabízí aukční společnost Mecum Auctions, má přitom kromě slavného vlastníka i poměrně zajímavý původ. Zkratka FAM, která se objevuje i na několika plaketkách rozmístěných různě po karoserii, totiž znamená „Ferrari’s Ass is Mine“ – a tohle snad ani nepotřebuje překlad.

Vznik zkratky přitom odkazuje na dávnou závodní rivalitu mezi automobilkami Ferrari a Ford, přičemž Shelby s modrým oválem spolupracoval většinu svého života a společně dosáhli i řady sportovních a prodejních úspěchů. Narážkou na Ferrari je pak i červeně lakovaná karoserie v odstínu Rosso Corsa, kterou doplňuje světle hnědý interiér.

Vůz ovšem není z šedesátých let, jako například nedávno zmiňovaná 427 Cobra vlastněná samotným Carrollem Shelby. Vůz ze sbírky Paula Walkera totiž pochází z certifikované pokračující série, schválené samotným Shelbym, která vznikala v devadesátých letech. V sérii CXS1000 přitom vzniklo pouze 14 vozů a pouze dva z nich byly v edici FAM, což z vozu dělá zajímavou raritu.

Pod kapotou je přitom vidlicový osmiválec Shelby 427 FE, který nabízí výkon okolo 550 koní. O přenos výkonu na zadní kola se pak stará pětistupňová manuální převodovka Tremec TKO600. Všechna kola mají nezávislé zavěšení, řízení je hřebenové, motor má chladič s dvojicí ventilátorů i chladič oleje, brzdové kotouče dodal Wilwood a třmeny nesou označení Shelby.

Ručně válcovaná hliníková karoserie z dílny AC je lakována červeným lakem Rosso Corsa, typickým pro italské sportovní vozy, který doplňuje elegantní světle hnědý interiér. Za sedadlem řidiče je ochranný oblouk pro případ převrácení, koberečky jsou zakázkové, palubní deska má jednoduché rozložení s parádními analogovými budíky, volant dřevěné obložení a v podbězích jsou původní 15“ kola.

Společnost Mecum Auctions bohužel nezmínila ani odhadovanou cenu, jak už jsme ale zmiňovali před aukcí 427 Cobry samotného Shelbyho, tyto vozy jsou vyhledávaným sběratelským artiklem. V případě červeného kousku přitom můžeme očekávat nadprůměrné příhozy nejen kvůli raritní edici FAM, ale také slavnému předchozímu vlastníkovi.

Ondřej Mára
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
5. 1. 2021 10:39
Nádhera
Vždycky potěší když člověk vidí takové nádherné auto. Popravdě má oblíbená barevná varianta kobry je modrá s bílými pruhy a chromovanými výfuky. Ale to je jen detail.