Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Do boje! Tovární Ford vyrazí na Dakar 2025 s novým speciálem

Dominik Kovář
Diskuze (0)

S novým závodním speciálem plánuje Ford dobýt nejslavnější dálkovou soutěž na světě.

Aktuální ročník rallye Dakar máme čerstvě za sebou. Mezi automobily si pro vítězství dojela automobilka Audi s Carlosem Sainzem starším za volantem a jeho spolujezdcem Lucasem Cruzem. Pro nestárnoucího Sainze se jednalo o čtvrté dakarské vítězství, zatímco pro Audi se při jejich derniéře na Dakaru jednalo o první (a zatím poslední) vítězství. Obrovský úspěch zaznamenal také český závodník Martin Prokop, který mezi automobily dojel pátý, a samozřejmě i Martin Macík, který vyhrál mezi kamiony.

Navzdory konci Audi však o automobilky na příštích ročnících slavné soutěže nouze nebude. Už v příštím roce se Rallye Dakar zúčastní Dacia, před pár dny svoji účast oficiálně potvrdil také Ford s novým závodním speciálem. 

Ford představil během spuštění nové sezóny divize Ford Performance upoutávku, která odhaluje přední masku nového prototypu. Té bude dominovat obří červený nápis Ford. Světla ve tvaru C působí hrozivě a budí dojem že Ranger Raptor T1+ je připravený na lov toho nejcennějšího kovu z Dakaru.

Nový speciál vzniká ve spolupráci s britským týmem M-Sport, se kterým má Ford bohatou historii. Pro letošní Dakar se Ford Performance společně s M-Sportem vydali na tratě pouze za účelem testování a přípravy na příští rok s Fordem Ranger T1+, což ostatně ukázaly celkové výsledky.

Video se připravuje ...

Piloti Nani Roma a Gareth Woolridge skončili na 44., respektive 46. místě. Nejlepším etapovým umístěním bylo 7. místo Garetha Woolridge v poslední 12. etapě. Příští rok je očekáván boj s těmi nejlepšími. 

Otázkou zůstává, kdo bude příští rok Ford Ranger Raptor řídit. Zkušený dvojnásobný vítěz Dakaru Nani Roma by u týmu měl zůstat. Na “dakarském trhu” se po odchodu Audi objeví aktuální vítěz Dakaru Carlos Sainz a historicky nejúspěšnější pilot Dakaru Stéphane Peterhansel. Uvidíme minimálně jednoho z nich za volantem Rangeru Raptor v příštím roce?

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme