Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dovozce Porsche ČR v loňském roce: Covid, ale i důležité novinky

ČTK
Diskuze (2)

Společnosti Porsche ČR, která do Česka dováží značky koncernu Volkswagen, loni klesl obrat o 24,6 procenta na 19,3 miliardy korun. Prodej vozů klesl o 23,5 procenta na 28.138 aut.

V servisních službách se však společnosti podařilo udržet celkový obrat nad dvěma miliardami korun. Výsledky odrážejí 19procentní pokles českého trhu v důsledku pandemie nemoci covid-19 a z toho plynoucích restriktivních opatření, oznámila firma.

"Zavřené showroomy na jaře, následně zastavené linky nejen výrobních závodů, ale i ve sféře subdodavatelů, z toho plynoucí dlouhé čekací doby a opět zavřené prodejny na podzim, to jsou hlavní důvody poklesu prodejů. Zejména výpadky ve výrobě kvůli lockdownu citelně ovlivnily celoroční výsledky. Prizmatem těchto naprosto extrémních celospolečenských problémů naše výsledky dopadly ještě relativně solidně," uvedl jednatel Jan Hurt.

Prodej osobních vozů Volkswagen v Česku loni klesl o 19,7 procenta na 16.767 aut. Seat prodal 4334 aut, což bylo meziročně o třetinu méně, Audi klesl prodej o šest procent na 2449 aut a prodej užitkových vozidel VW se snížil o 30,9 procenta na 4588 aut. V programu ojetin Das Welt Auto našlo nového majitele 15.077 aut, tedy o pět procent méně. Mezi nejdůležitější nové modely loňského roku patřily Volkswagen Golf, Audi Q5, Seat Leon, VW Caddy a Cupra Formentor. Obvyklé formy prodeje pak doplnily online prodejní kanály.

Rok 2020 byl prvním rokem platnosti nových emisních limitů směřujících k zásadnímu snížení emisí CO2. V souladu s koncernovou strategií Porsche ČR uvedla loni na trh 27 elektrifikovaných modelů. Zásadní pak bylo podle firmy tržní uvedení modelu ID.3 jako základního stavebního kamene masového rozšíření dostupné bezemisní individuální mobility, který následovalo SUV ID.4.

"Kvůli plnění limitů CO2 letos na trhu uvidíme další optimalizaci a částečnou redukci konvenčních spalovacích modelů, jejich přímé či nepřímé zdražování a možná i objemové limitace, což bude mít zásadní vliv na sekundární trh s ojetými vozy. Na druhé straně dojde k produktové expanzi všech možných alternativních modelů. I když je vývoj zatím velmi nejasný, jednou z alternativ, se kterou pracujeme, je růst celkového trhu kolem deseti procent na 220.000 vozů, a chceme být proto mírnými optimisty," dodal Hurt.

Mezi letošní novinky patří další elektrický Volkswagen ID.5, Golf Variant včetně verze Alltrack, modernizací projde kompaktní Polo i SUV Tiguan Allspace a rouškou tajemství je ještě obestřeno nové CUV segmentu A0. Audi pro letošek chystá novinky na poli elektromobility, zejména e-tron GT včetně sportovní verze RS a kompaktní SUV Q4 e-tron. Nabídku modelové řady Seat brzy doplní nový model Tarraco e-Hybrid a faceliftované verze modelů Ibiza a Arona. Ve druhé polovině roku nabídku obohatí Cupra el-Born, první stoprocentně elektrický model značky. Mezi užitkovými VW se letos objeví nová generace T7.

Prodej značek Porsche ČR zajišťuje celkem 127 smluvních partnerů, servisem koncernových vozů je v České republice pověřeno 250 partnerů. Značky Volkswagen osobní vozy, Audi, SEAT, Volkswagen Užitkové vozy a Cupra jsou díky tomu zastoupeny na 100 místech.

ČTK
Diskuze (2)

Doporučujeme

29. 1. 2021 11:42
Extrémní gretismus v praxi!
"Kvůli plnění limitů CO2 letos na trhu uvidíme další optimalizaci a částečnou redukci konvenčních spalovacích modelů, jejich přímé či nepřímé zdražování a možná i objemové limitace, což bude mít zásadní vliv na sekundární trh s ojetými vozy."
Tak toto je ekoterorismus EU zavedený do praxe. A to je jen začátek! :-O :-O :-O :no: :no: :no: :-( :-( :-(
Avatar - Mokrous
28. 1. 2021 22:31
Jsme optimisté...
Rádi bychom nepatrně narostli z 28 tisíc na 220 000 vozů...