Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Drsný závod Targa Florio: Eliška Junková mohla být ráda, že vyvázla živá

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Závod na italském ostrově Sicílie jménem Targa Florio je jedním z nejdrsnějších a nejstarších vytrvalostních závodů, které kdy historie automobilového sportu poznala. Jezdí se dodnes, ale už jen jako vzpomínková akce.

V roce 1883 se v Palermu narodil Vincenzo Florio. Už v mládí se zamiloval do motorů a na Sicílii přivezl první automobil. Mohl si to dovolit, dynastie Floriů byla v 19. století jednou z nejbohatších v celé Itálii. Vincenzo se proto mohl naplno věnovat své vášni. Traduje se, že na Sicílii uspořádal i první závod mezi motocyklem, autem a koněm, oba stroje však z tohoto souboje vyšly jako poražené.

Na začátku 20. století stál u vzniku týdne automobilových závodů Coppa Brescio na severu Itálie a v roce 1905 mu věnoval 50 tisíc lir a zlatý pohár. Když přijel své klání představit do Francie, řekl mu Henri Desgrange, zakladatel Tour de France a vydavatel magazínu L’Auto: „Proč neuděláte závod na Sicílii?“ Zaskočený Florio překvapeně reagoval: „Protože tam nejsou žádné silnice.“ Už za rok však vítal závodníky na prvním ročníku Targa Florio v sicilském pohoří Madonie nedaleko Palerma.

Když se na domovském ostrově italské mafie někdo ze srdce rozhodne, že něco uskuteční, obvykle se tak opravdu stane. A tak vznikl nesmírně náročný silniční závod, který se jezdil v horách s úzkými zatáčkami, nekvalitními povrchy, a obvykle navíc za horkých slunečních dní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme