Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Historickým stavbám závodu Targa Florio hrozí demolice. Zachrání je petice?

Filip Melich
Diskuze (0)

Nový veřejný projekt hrozí demolicí historických staveb, které náležely k závodu Targa Florio. O jejich záchranu se snaží petice.

Na italském ostrově Sicílie vznikl velký projekt veřejných staveb, kvůli němuž by zřejmě musely být strženy historické pozůstatky trati, na které se jezdil závod Targa Florio. Konkrétně se jedná a zachovalou část boxové uličky, sekci hlavní tribuny a věž časomíry, které by měly udělat místo pro stavbu kruhového objezdu, viaduktu a železniční trati.

V italské publikaci ANSA k tomu napsali: „Viadukt a kruhový objezd mohou změnit tvář oblasti Floriopoli, která zahrnuje boxy, tribuny a věž časomíry náležící silničnímu závodu Targa Florio. Ten vznikl v roce 1906 na příkaz Vincenza Floria a je nejstarším automobilovým závodem na světě, přičemž dnes je jeho trasa součástí italského rallyového šampionátu, včetně šampionátu historických vozidel.“

Video se připravuje ...

„Projekt znepokojuje místní autority, které v oblasti turismu výrazně spoléhají právě na budovy náležící k závodu. Zároveň se obávají ztráty části historie. Nové části infrastruktury jsou součástí projektu, jehož cílem je posílení železniční trati Palermo-Katánie-Messina. Schvalovací proces projektu byl urychlen Národním plánem obnovy a odolnosti (PNRR) a Národním integrovaným plánem v oblasti energetiky a klimatu (PNIEC).“

Místní autority se zkrátka obávají, že demolice zbývajících staveb náležících k závodu Targa Florio poškodí nejen historii regionu, ale také místní turismus, který na závod Targa Florio výrazně spoléhá. Na webu Change.org proto vznikla petice, za níž stojí Kulturní sdružení přátel Targy Florio (Cultural Association Amici Della Targa Florio), která sicilské politiky žádá o přehodnocení plánů a o zachování jedinečné kulturní a sportovní části sicilské historie.

V době psaní tohoto článku měla petice 2450 podpisů, přičemž žádá o 2500 podpisů – schází tedy pouhých 50. Po podpisu petice dostanete možnost ji dále sdílet, případně přispět symbolickou částkou na její propagaci.

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme