Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Druhý americký závod Tesly bude v Texasu, nedaleko Austinu

ČTK
Diskuze (0)

Americký výrobce elektromobilů Tesla postaví svůj druhý americký závod poblíž Austinu ve státě Texas. Oznámil to šéf společnosti Elon Musk.

Tesla tam bude vyrábět užitkový vůz Cybertruck, tahač Semi, osobní vůz Model 3 a také sportovně-užitková auta (SUV) Model Y. Musk to oznámil ve středu večer po zveřejnění hospodářských výsledků podniku.

Areál o rozloze 800 hektarů je vzdálen zhruba 13 minut jízdy od centra Austinu. Tesla má v úmyslu do továrny investovat 1,1 miliardy dolarů (25 miliard Kč). "Bude to ekologický ráj (...) otevřený veřejnosti," řekl také Musk.

Tesla podle něj zvažuje, že bude v budoucnu vyrábět auta ve městě Tulsa ve státě Oklahoma, který o nový závod také stál a s Texasem o něj soupeřil. "Tesla je jednou z nejzajímavějších a nejvíce inovativních firem na světě. S hrdostí vítáme její tým v Texasu," uvedl v prohlášení guvernér státu Texas Gregg Abbott.

Dosud jediný závod Tesly v USA je ve městě Fremont ve státě Kalifornie a zaměstnává přes 10.000 lidí. Rozkládá se na ploše 51 hektarů, ale potřebám rychle rostoucí společnosti už nestačí. Tesla musela u závodu vybudovat dva improvizované přístřešky.

Video se připravuje ...

Na začátku března Tesla oznámila, že hledá v centrální části Spojených států místo pro velkou továrnu, kde bude vyrábět elektrický pick-up nazvaný Cybertruck.

Tesla nyní buduje nedaleko Berlína svou první továrnu v Evropě. Závod označovaný jako Gigafactory 4 by měl začít vyrábět v roce 2021 a ročně by jej mělo opustit kolem 500.000 aut. Firma tam chce vyrábět Model Y, Model 3 a také pohonné systémy a baterie.

Tesla nedávno zahájila zkušební výrobu v závodě Gigafactory 3. Ten je v Šanghaji a je první továrnou Tesly mimo Spojené státy.

ČTK
Diskuze (0)

Doporučujeme