Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dva nové prototypy Renaultu: Be Bop a Be Bop

Ondřej Láník
Diskuze (17)
Dva nové prototypy přichystal Renault na výstavu IAA. Jejich jména se liší jen ve firemních materiálech barvou písma, ale jinak znějí i vypadají stejně: Be Bop a Be Bop. Jeden je více do terénu, druhý zase na silnice.

Ne není to překlep.Jejich jména se liší opravdu jen ve firemních materiálech barvou písma, ale jinak znějí i vypadají stejně: Be Bop a Be Bop. Jeden je více do terénu, druhý zase na silnice.

Be Bop a Be Bop nezapřou, že patří do řady prototypů firmy Renault. Vzhledem se blíží vozu Ellypse, z profilu některé jejich rysy odkazují na Koleos. Uvnitř dokonalé zpracování tématu Touch Design čerpá z prototypu Talisman. "V návaznosti na naše předchozí prototypy tato dvě vozidla ilustrují - uvnitř i zvenčí - snahu o estetické uplatnění našeho charakteristického projevu zaměřením na šarm a smyslnost," říká ředitel průmyslového designu firmy Renault Patrick le Quément.

Žlutý speciál navrhlo oddělení Renault Sport a druhý poloterénní vůz se světlejším metalickým lakem řadí automobilka do segmentu SUV. Interiér se vyznačuje velmi dobrým výhledem a mimořádnou světlostí. Nabízí novátorské funkce, je variabilní a podporuje příjemný pocit ve voze. Řešení ovládacích prvků Touch Design zajišťuje jejich intuitivní použití a velmi dobrou ergonomii.

Velká prosklená plocha na bocích karosérie připomíná kapku vody. "Kapka vody symbolizuje především aerodynamickou čistotu," uvádí Michel Jardin, ředitel úseku prototypů divize Design Renault. Díky svému měkkému tvaru přinášejí Be Bop a Be Bop řešení obvyklého problému jednoprostorových vozů: špatné aerodynamiky, která zvyšuje spotřebu. Ke zlepšení aerodynamických vlastností přispívají i aerodynamické kryty pod vozem, usměrňující proudění vzduchu.

Oba prototypy mají sice 50% součástí karoserie společných, avšak zcela rozdílnou osobnost. Ocelově zbarvený Be Bop na pneumatikách velkého průměru (21-palcové pneumatiky PAX System) je vozidlo pro volný čas SUV určené pro jízdu po silnici i mimo ni. Se světlostí podvozku 210 mm a pohonem všech kol mu odolá jen málo překážek. Vpředu je mřížka chladiče opatřena matnější ochrannou zónou. Velmi výkonné světlomety mají diody s modravým světlem high-tech vzhledu. Vzadu jsou světlomety tvořeny světlenými pruhy. Velmi nenápadný dvojitý vývod výfuku je umístěn z obou stran zadních výklopných dveří. SUV Be Bop má motor 1.6 16V se 6 stupňovou manuální převodovkou pod kapotou. Maximální výkon činí 84 kW a maximální točivý moment 152 Nm. Vnější rozměry SUV Be Bop jsou 4 040 mm x 1 770 mm x 1680 mm a rozvor činí 2570 mm.

Zadní výklopné dveře vozu Be Bop nabízejí originální, funkční a estetický mechanismus otevírání. Otevírají se tak, že elektromotor nejprve vyklopí zadní okno nad střechu. Spodní část se otevírá směrem dolů, přičemž se zároveň vyklopí plošina pro uložení zavazadel a dalšího nákladu.

Zářivě žlutý Be Bop je sportovní kompaktní jednoprostorový vůz, jehož barva karoserie je typická pro výrobky divize Renault Sport. V přední části vozu jsou všechny prvky pro tento vůz specifické: splývavé linie ukazují, že potěšení z jízdy je slučitelné s měkkostí. Sportovní charakter vozu posiluje i mřížka chladiče. Be Bop má motor 2.0 turbo o výkonu 165 kW a robotizovanou sekvenční 6stupňovou převodovku. Vnější rozměry sportovního Be Bopa jsou 4 040 mm x 1 800 mm x 1 550 mm.

Každý vůz má vlastní vnitřní ladění. Prototyp SUV Be Bop se štíhlými sedadly potaženými kůží v tlumeném odstínu khaki/oranžová a s bavlněnou podlahovou krytinou vyzařuje vřelou atmosféru. Široké čelní sklo a prosklená střecha tento dojem ještě posilují tím, že interiér zaplavují světlem. Žlutý Be Bop má ladění více odpovídající svému zaměření. Černá štíhlá sedadla s bočními výztuhami se hodí pro sportovní styl jízdy, stejně jako řadicí páka a přístroje. V obou studiích je opět uplatněna technologie Touch Design. Stejně jako volant, kde je vyznačen otisk rukou, jsou všechny ovládací prvky na dotek příjemné a napomáhají intuitivní obsluze.

Ondřej Láník
Diskuze (17)