Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ekologové chtějí zažalovat německé automobilky kvůli jejich dopadům na klima

ČTK
Diskuze (61)

Ekologické organizace Greenpeace a Deutsche Umwelthilfe (DUH) hodlají podat žalobu na velké německé koncerny kvůli dopadu jejich činnosti na změnu klimatu.

Podle agentury DPA adresovali předžalobní výzvu firmám Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz a ropné a plynařské společnosti Wintershall.

Ochránci životního prostředí chtějí dosáhnout toho, aby firmy změnily svůj obchodní model a zavázaly se k omezení emisí skleníkových plynů. Ve své výzvě požadují, aby zmíněné automobilky do roku 2030 přestaly vyrábět vozidla se spalovacími motory. Těžařský koncern Wintershall by podle nich po roce 2026 už neměl otevírat žádná další těžební ložiska.

"Pokud svět bude váhat dalších deset let, nebude už možné dosáhnout cíle a omezit oteplení planety nanejvýše o 1,5 stupně a pravděpodobně ani o dva stupně," uvedla dnes právní zástupkyně ekologických organizací Roda Verheyenová s tím, že zmíněné korporace jsou za oteplování do značné míry spoluzodpovědné. Německý automobilový průmysl podle ní zanechává "obrovskou globální stopu".

Koncernům podle neoficiálních informací DPA zbývá již pouze několik týdnů, aby na výzvu ekologických organizací zareagovaly a možnou žalobu odvrátily.

Daimler, který je majitelem automobilky Mercedes-Benz, dnes podle agentury AP sdělil, že požadavky ekologů jsou neodůvodněné. "Využijeme veškerých právních prostředků na svou obranu," uvedla společnost v prohlášení. Dosáhnout klimatické neutrality svých aut chce do roku 2039. BMW hrozbu žalobou podle svého vyjádření analyzuje. Obě automobilky také uvedly, že se cítí být vázány cíli vyplývajícími z Pařížské klimatické dohody z roku 2015.

V dubnu německý ústavní soud v průlomovém rozsudku nařídil, aby zákonodárci jasněji stanovili cíle pro omezení emisí skleníkových plynů po roce 2030. Dosavadní zákon o ochraně klimatu označil za nedostatečný a znevýhodňující příští generace. Německá vláda v reakci na verdikt v květnu předložila nový zákon, v němž si stanovila přísnější cíle pro snížení emisí po roce 2030 a zavázala se dosáhnout klimatické neutrality do roku 2045.

ČTK
Diskuze (61)

Doporučujeme

30. 9. 2021 23:06
Auta
Tak to já nevím, jak jsou na tom ty německé automobilky a co s nimi pořád má každý za problém, ale já jsem s nimi nadmíru spokojený. Nejlepší na těchto autech je hlavně to, že se dají pořídit za docela dost dobrou cenu a není s nimi tolik starostí. Lokalizace takových aut, jako je třeba BMW nebo Audi se pak dá vyřešit za pomocí této firmy - www.autacesky.cz
Avatar - kari.laz
7. 9. 2021 13:07
Re: Správně, jen do nich bijte je a nešetřte je
A aby nepindali, že se na ně plácá čistá voda, tak bych ta děla plnil rovnou z kanalizace, st mají radost
7. 9. 2021 11:50
Re: Já si dobře pamatuji .....
MPV od Forda
7. 9. 2021 10:51
Re: Tyhle vyderacske...
ten zelený fanatik se jmenuje Timmermans ...
7. 9. 2021 08:05
Re: Správně, jen do nich bijte je a nešetřte je
To abych se začal bát i já za to, že si troufám takové dobré auto koupit :-). Obecně jsem pro, aby jsme žili v souladu s matkou přírodou a nenicili ji, ale tohle je ***ina ultra... Pokud zaplatí zase nějakou pokutu, tak to zase odnese spotřebitel.