Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Francie a Německo se pokusí pozdržet plánovaný zákaz spalovacích motorů

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Vlády Francie i Německa chtějí posunout plánovaný zákaz spalovacích motorů, který EU podle všeho chystá na rok 2035.

Zatímco někteří výrobci již pomalu ohlašují datum, kdy skončí s představováním nových modelů se spalovacími motory, Evropská Unie se k jejich zákazu ještě nevyjádřila. Všeobecně se však předpokládá, že již brzy oznámí jejich plánovaný zákaz od roku 2035. Jenže s tímto datem se zřejmě pokusí bojovat vlády Francie i Německa.

Nejmenovaný úředník z kanceláře francouzského prezidenta Emmanuela Macrona měl v rozhovoru pro Automotive News prozradit, že se francouzská vláda chystá prosazovat nižší emisní omezování, které by ve výsledku mělo prodloužit životnost spalovacích motorů. Cílem je navíc zajistit i delší existenci plug-in hybridních pohonů.

Podle posledních spekulací se EU pokusí prosadit snížení současných emisí o 65 procent do roku 2030, francouzská vláda by však měla prosazovat snížení emisí za stejné období pouze o 55 procent. Boj za delší existenci plug-in hybridů pak nekoresponduje s údajným evropským plánem, který chce od roku 2035 zavést nulovou emisní toleranci u nových vozidel.

Andreas Scheuer, německý ministr dopravy, pak v rozhovoru pro německou tiskovou agenturu DPA naznačil, že se rovněž pokusí prosazovat pozvolnější utahování emisních limitů. „Věřím, že si všichni výrobci osobních a nákladních automobilů uvědomují příchod přísnějších limitů. Jenže ty musí být technicky dosažitelné,“ uvedl Scheuer. Podle něj by pak rovněž měla platit delší tolerance plug-in hybridů a současně by měl být kladen větší důraz na vodíkovou technologii.

Úsilí Francie i Německa by nás přitom nemělo nijak překvapovat – obě země totiž patří k největším výrobcům automobilů i automobilových komponent v Evropě. Urychlený přechod na elektromobilitu by navíc mohl znamenat velkou ztrátu pracovních míst. Francouzská organizace la Plateforme Automobile dokonce odhaduje, že by místo mohla ztratit až polovina lidí ve francouzském automobilovém průmyslu.

Boj za delší existenci spalovacích motorů však evidentně nebude nic snadného. Vlády Francie a Německa totiž budou stát proti velkému tlaku na přijetí důraznějších environmentálních opatření, neboť se nedaří plnit současné cíle v boji proti změnám klimatu.

Ondřej Mára
Diskuze (26)

Doporučujeme

16. 7. 2021 12:04
Re: eko4all
Kecas...
15. 7. 2021 17:16
Stabilita elektro siete
Strach z kolapsu: v USA a Nemecku riešia, ako obmedziť nabíjanie elektromobilov

Hoci elektromobilov je vo svetovom vozovom parku len minimum, už dve krajiny riešia, že v určitých prípadoch bude potrebné ich majiteľov v nabíjaní obmedziť. Po USA sa táto otázka otvorila aj v Nemecku.

https://finweb.hnonline.sk/…e-elektromobilov

A čo bude keď sa obmedzia ďalšie jadrové elektrárne, tepelné elektrárne?
Avatar - pradeda777
15. 7. 2021 11:57
Re: Taky jsme tu měli cíl, že
Je potřeba si uvědomit, že tržní hospodářství a kapitalismus umožnil, aby jsi teď mohl sedět s plným břichem někde u počítače a psal tento příspěvek. Svět je chorý, protože politici jsou chorý a lidi co je volí jsou také chorý. Vlády, místo toho aby se věnovaly pouze regulaci trhu a dohlížely, aby trh fungoval férově, tak fungování trhu všemožně byrokraticky komplikují a omezují. Navíc se v byrokracii rozmohla systematická korupce a tady je pak třeba hledat příčiny nesmyslů, jako je dovoz kuřecího masa z Číny. Ale z Číny se zbytečností dováží daleko víc. V EU by stačilo nastavit vhodnou celní politiku a problém by byl vyřešen. Ale "díky" korupci se tak neděje... ;-\
15. 7. 2021 11:37
Re: Taky jsme tu měli cíl, že
Nie je ju mozne zrusit ani omylom a vlaky kamiony nahradit nevedia. keby ano, uz davno sa tak deje. Vlak je drahy, neflexibilny, pomaly a na konci musis k nemu zabezpecit aj tak 2 kamiony. Vlakom sa daju prepravovat max velke objemy primarnych surovin na velku vzdialenost. Nic ine.
Avatar - lamal
15. 7. 2021 10:16
Re: eko4all
Nemas pravdu a pisal som globalne, nie len v EU. Takze ? :D