Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobil nabitý za šest minut? Toshiba má prý revoluční řešení baterií

Stanislav Kolman
Diskuze (15)
Japonská společnost vyvinula baterie, které oproti konkurenčním pojmou dvakrát více energie a nabijí se za pětinu času.

Zdá se, že elektrická budoucnost automobilového průmyslu je nevyhnutelná. Stále nás však trápí mnoho nevyřešených problémů. Kromě nedostačující infrastruktury dobíjecích stanic jde o nízký dojezd na jedno nabití a naopak nekonečný čas dobíjení.

Nyní s alespoň částečným řešením těchto problémů přichází společnost Toshiba. Zatímco jiní výrobci opouští lithium-iontové baterie a snaží se vydat jinou cestou, Japonci věří, že současné technologie mají smysl. Jen je potřeba je neustále inovovat.

Toshiba vylepšila složení lithium-iontových buněk baterií SCiB tak, aby zvýšila úložný prostor pro energii a zároveň zkrátila dobu nabíjení. Tvrdí, že nové akumulátory pojmou dvakrát více elektřiny a nabíjí se za pětinu dosavadního času. Baterie s kapacitou 32 kWh se na dojezd kolem 320 km podle japonských vývojářů nabije za šest minut.

Právě několikahodinové nabíjení elektromobilů potenciální zákazníky děsí snad nejvíce. Za dobití jednoho modelu Tesla stihne dotankovat plnou nádrž 86 aut se spalovacím motorem! Dalším důležitým faktorem je pro Toshibu výdrž těchto baterií. Japonci uvádí, že pět tisíc nabíjecích cyklů si u všech testovaných kousků vyžádalo pokles kapacity o méně než deset procent

Toshiba tedy avizuje nejen rychlejší nabíjení, ale i delší dojezdové vzdálenosti, případně menší hmotnost baterií. Pokud se společnosti podaří vyladit nový produkt k dokonalosti, může jít o skutečnou revoluci v automobilovém průmyslu budoucnosti. Pak už zbývá vyřešit jen to, kde se všechny ty elektromobily budou nabíjet…

Stanislav Kolman
Diskuze (15)
29. 5. 2018 12:30
stále ste to nepochopili?
Pokiaľ by sa tu písali fundované a odborné články s pridanou hodnotou, pribudlo by len pár pochvalných príspevkov. Ak sa napíšu bludy, viac ľudí to irituje a napíšu k tomu komentár a spustí sa lavína. Základná psychológia marketingom (zne)užívaná. Ide o návštevnosť = peniaze. Pretože ak by to bol "len" nevinný diletantizmus, to by sa dalo možno veľkoryso aj odpustiť. Ale sofistikovanú vypočítavosť...?
Avatar - Ja Prvni 123
7. 10. 2017 20:42
Tohle je dobré čtení...
[odkaz]

A chvíli nechat projít hlavou.
:-)

Třeba: "A to je třeba říci, že Evropa je do elektrických aut poblázněná a dotována jsou horem dolem. Třeba v Austrálii, kde se takové věci nedějí, se od ledna do srpna prodalo 750 elektrických aut. Jde o jedno promile trhu, to je nic, nula, zero...".
Avatar - Ja Prvni 123
7. 10. 2017 15:44
Re: Jedno nechápu...
Ty sem fakt chodíš proto, aby měla redakce vyšší příjmy...?!
7. 10. 2017 09:45
Re: 32 kWh
Když nevíš ani co je příkon a co proud, tak raději pomlč
7. 10. 2017 09:42
Re: 32 kWh
Za prvé: jednozka pro "příkon" není ampera, to si pleteš a proudem