Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elon Musk se opřel do Porsche, příští týden ho chce připravit o rekord

Ondřej Mára
Diskuze (89)

Známý provokatér Elon Musk se rozhodl popíchnout svého nového konkurenta, brzy se však sám dostal pod palbu.

Elon Musk, známý provokatér a šéf automobilky Tesla, se včera na Twitteru opřel do svého nového konkurenta – Porsche Taycan. Porsche totiž použilo pro označení svého nového modelu výraz „Turbo,“ který však ve spojitosti s elektromobily působí poněkud nepatřičně.

Modelové označení Turbo se sice v nabídce modelů automobilky Porsche objevuje poměrně často, pokaždé však označovalo model, který byl osazen přeplňovaným (spalovcím) motorem. Taycan je však osazen dvojicí výkonných elektromotorů a tak zde použití tohoto výrazu nedává moc smysl. „Ehm Porsche, slovo Turbo neznamená to, co si myslíte,“ rýpl si Musk.

Drobného rýpnutí však využili naši američtí kolegové z webu Jalopnik, kteří ho autorovi naservírovali i s úroky. Opřeli se totiž do semi-autonomního systému Tesly, který automobilka pojmenovala Autopilot. Nedávný výzkum totiž ukázal, že řidiči těmto asistenčním systémům příliš nerozumí a nejvíc je plete právě Autopilot od Tesly.

Tím jsme ale poněkud odbočili od dalšího zajímavého Muskova příspěvku na Twitteru. Dnes ráno totiž ohlásil, že příští týden vyšle Teslu Model S na Nürburgring, kde chce Porsche Taycan připravit o titul nejrychlejšího čtyřdveřového elektromobilu. A pokud se podíváme na technické parametry, má k tomu Tesla celkem dobře nakročeno.

Model S Performance totiž slibuje vyšší dojezd, lepší akceleraci i vyšší maximální rychlost. Zůstává však otázkou, jak dlouho dokáže Tesla svou výhodu využít. Její baterie a elektromotory se totiž poměrně rychle zahřívají, následkem čehož nakonec vůz omezí maximální výkon, aby nedošlo k jejich přehřátí.

Sledovat tuhle malou elektrickou přetahovanou by tak mohlo být ještě poměrně zajímavé.

Ondřej Mára
Diskuze (89)

Doporučujeme

Avatar - Emel
9. 9. 2019 08:43
Ring
No tak na ten Ring jsem dost zvědavej. Tesla tam zatím žádný solidní čas nemá, až je to podezřelé... a tak jsem měl za to, že prostě není schopná zvládnout takové tempo dlouho. Objevily se nějaké zkazky o chlazení baterií a tak. Ale třeba to nebyla pravda, nebo na tom Tesla zamakala.
Avatar - Emel
9. 9. 2019 08:40
Re: Nevěřím, Karle.
Že jim konkuruje je pravda. Pořád je ale BMW, Audi a MB cca. na dvojnásobných číslech...
Avatar - Jerry.Gunman
8. 9. 2019 23:47
Soutěž o "nejlepší elektromobil"
je pro mne (V SOUČASNÉ DOBĚ) asi stejně atraktivní jako soutež o nejhezčí ovci.
Já jsem tolerantní a pokud má někdo takovéto sklony... budiž mu přáno - ale jisté aktivity hodlám FAKT provozovat POUZE se ženami :D :D :D
Ať už si "ovčí loby" tvrdí sebeintenzivněji a sebehlasitěji, že je to moderní, free, cool, in, ekologické, dlouhodobě udržitelné aj. a že kdo nejde do ovcí, je zpátečník, kremlobot, kobliha, popírač globálního oteplování - a vůbec, že těm ostatním ovcofilům vlastně ty jejich ovce ZÁVIDÍ :D :D :D - já fakt zůstanu u krásných žen a automobilů s "klasickými" spalovacími motory
Avatar - _beta
8. 9. 2019 22:45
Re: porsche
To bola aj Nokia ...
8. 9. 2019 21:49
Re: Nevěřím, Karle.
Nejaky koment k poslednimu prispevku?

Nebo nemas dost silny zaludek pro porovnani :-) ?
https://cleantechnica.com/…-in-6-years/amp/