Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evoke Urban S a Urban Classic ukrývají elektrické srdce za konvenční vzhled

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Motocykly Evoke Urban S a Urban Classic se na první pohled nijak neliší od dnešních jednostopých naháčů. Druhý pohled ovšem odhalí, že k jejich pohonu slouží elektromotor.

Společnost Evoke Electric Motorcycles je jako většina současných výrobců elektrických motocyklů poměrně mladá, vždyť byla založena teprve v roce 2014. Za vznikem této firmy stojí nadšenci z Kanady, Evropy, Číny i Tichomořských ostrovů, i když je nejčastěji uváděno, že se jedná o čínskou společnost, což souvisí především se skutečností, že výroba se odehrává v Pekingu.

Základ nabídky značky Evoke aktuálně tvoří dvojice modelů Urban S a Urban Classic, lišící se pouze designem svých předních partií. První jmenovaný model totiž sází na moderně tvarovaný hlavní světlomet, zatímco ten druhý, jak již naznačuje jeho název, vsadil na klasický kruhový světlomet.

Evoke Urban S a Urban Classic se svým vzhledem skutečně silně přibližují konvenčním motocyklům, za což vděčí především palivové nádrži spolu s navazujícími kapotami či řešení rámu. V něm však není uložen spalovací motor, ale baterie s kapacitou 7,8 kWh, zatímco pohonná jednotka v podobě elektromotoru je umístěna ve středu zadního kola.

Tyto elektrické motocykly, disponující nejvyšším výkonem 19 kW a točivým momentem 116,6 kWh, zvládnou akceleraci z 0 na 100 km/h za 6,0 s a jejich maximální rychlost je 130 km/h. Dojezd na jedno nabití se v závislosti na rychlosti pohybuje od 120 do 200 km/h. Dobíjení na plnou kapacitu pak trvá kolem čtyř hodin a na 80 % kapacity o hodinu méně.

Motocykly Evoke Urban S a Urban Classic mají rozvor kol 1400 mm, sedlo ve výšce 760 mm a pohotovostní hmotnost 169 kg. Podle Evoke Electric Motorcycles se má jednat o ideální stroje pro začátečníky i vhodné společníky pro ostřílené jezdce, pohybující se převážně v ulicích velkoměst.

V letošním roce se máme těchto elektrických motocyklů dočkat i na českém trhu a to díky společnosti Journeyman CZ, zastupující mimo jiné i značku CF Moto. Právě na jejím stánku v rámci veletrhu Motosalon 2019 v pražských Letňanech se mají na české půdě představit poprvé.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme