Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Evropské auto roku 2024 zná 7 finalistů: Jeden je z Číny, čtyři na elektřinu

Lukáš Volšický
Diskuze (15)

Tradiční evropská anketa hledající nejlepší nové auto nadcházejícího roku zná sedm finalistů pro blížící se rok 2024. Poprvé se do finále probojoval čínský výrobce a více než polovina finalistů má výhradně čistě elektrický pohon.

Prestižní anketa Evropské auto roku oznamuje jména sedmi finalistů soutěžících o titul v nejnovějším ročníku 2024. Dokonce i letos jsou mezi nejlepšími vybranými novinkami pro nadcházející rok čtyři elektromobily, přičemž i trojice zbývajících finalistů je dostupná v plně elektrických variantách. Vůbec poprvé se do finále nejvýznamnější evropské automobilové ankety probojoval i čínský výrobce.

Historicky prvním čínským automobilem v anketě Evropské auto roku je elektromobil BYD Seal. Až dosud se čínské nebo americké modely sotva probojovaly až na finální seznam kandidátů, ale rozmach čínských automobilek už začíná sahat i do Evropy. Elektromobil BYD Seal zaujal porotu soutěže už při zářijových testech, když vyniknul nejen jízdními vlastnostmi, ale také reálným dojezdem, kvalitním zpracování a promyšlenou konstrukcí.

Na seznamu finalistů pro Evropské auto roku 2024 se dále objevují i překvapivě levné Volvo EX30, nová vlajková Kia EV9 nebo nejmodernější Renault Scenic. Čtveřici elektromobilů pak doplňuje nové BMW řady 5 a Peugeot 3008, nabízející běžné spalovací motory v různém stupni elektrifikace, zatímco nejnovější Toyota C-HR je full-hybridem. Pořadatelé k tomu dodávají, že dokonce i automobilky preferují elektrické verze, a tak modely se spalovacími motory ani neměli k dispozici.

Video se připravuje ...

Přehled všech aut přihlášených do letošního ročníku se dostal do rukou porotců ve čtvrtek 23. listopadu a už o víkendu proběhlo hlasování – každý z 59 porotců z 22 zemí označil sedm svých favoritů a prostým součtem jejich „bodů“ vzešli finalisté. S finální sedmičkou automobilových novinek se porotci svezou 12. a 13. února na testovací trati CERAM v Montefontaine u Paříže a jejím okolí.

Oficiální vyhlášení vítěze letošního ročníku soutěže Evropské auto roku 2024 je naplánováno na pondělí 26. února 2024, tedy v předvečer zahájení autosalonu v Ženevě. Odborná anketa volící Evropské auto roku běží bez přerušení od roku 1964 a je zcela nezávislá.

Anketa

V anketě Car of the Year 2024 byste hlasovali pro:

BMW řady 5
BYD Seal
Kia EV9
Peugeot 3008
Renault Scénic
Toyota C-HR
Volvo EX30

Lukáš Volšický
Diskuze (15)

Doporučujeme

Avatar - skejpa
29. 11. 2023 08:49
Re: Kandidáti
Normalne by si tohle osklive BMW neskrtlo. Ale protoze zbytek jsou prevazne EV, tak cesky volic bude hlasovat pro BMW, jen aby to nahodou nevyhralo EV :D
28. 11. 2023 09:56
Re: Kandidáti
Pak si ale COTY nemůže říkat nezávislá a rozhodně ne objektivní… Je fakt, že už ten výsledek asi nikoho ke koupi neovlivní …
28. 11. 2023 09:10
Re: Kandidáti
Dyt rikali ze jim dali jen elektrickej. Pochybuju ze auto roku vyhraje elektricka limuzina 5m6cm

“ Pořadatelé k tomu dodávají, že dokonce i automobilky preferují elektrické verze, a tak modely se spalovacími motory ani neměli k dispozici.”

Poradatele odmitaji jezdit spalovakem, automobilky jim ho stejne nedaji, takze spalovak tak nejak vyhrat nemuze, to je celkem jednoduchy.
Avatar - 3_diamanty
27. 11. 2023 19:58
Fraska
Podobne ako pred rokom aj teraz opat napisem to iste... zacina to byt fraska cela ta sranda europske auto roku... navyse robena uz z povinnosti... podobne ako autosalony je na case to cele zrusit. A anketa zlaty volant este funguje? Vie niekto? Alebo je uz chvalabohu aspon tato sranda zrusena..
27. 11. 2023 18:55
Re: Kandidáti
Tak snad to vyhraje jediné a alespoň napůl normální auto a to pětkový bawor :yes: