Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

FCA bude dočasně snižovat platy, nejvíc ušetří na vedení

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Omezení výroby i prodejů stojí automobilku obrovské peníze, které se zkrátka musí někde uspořit.

Stejně jako většina světových automobilek, i koncern FCA těžce zasáhla bezpečnostní opatření spojená s šířením onemocnění COVID-19. Prodeje jsou na minimu a většina závodů omezila svůj provoz, přičemž závody v USA i Kanadě znovu otevřou své brány nejdříve 13. dubna.

Automobilka proto ve snaze chránit ekonomiku celé společnosti přistoupila k opatřením, která se dotknou zhruba 53.800 pracovníků po celém světě i samotného vedení, jak dodává The Detroit News.

Ten totiž dostal k nahlédnutí dopis, který šéf FCA Mike Manley nedávno rozeslal svým zaměstnancům. V dopise Manley oznamuje dočasné snížení mez pro zaměstnance o 20 %, které začne 1. dubna a trvat může až po dobu tří měsíců.

Lidé o své peníze ovšem nepřijdou. Jak Manley dodává, ušlá mzda jim bude později doplacena, k tomu ale nedojde dříve jako 15. března příštího roku. Situace je to sice nemilá, přesto ji nemusí brát zaměstnanci tak tragicky.

Manley totiž v dopise také sděluje, že bude od 1. dubna pobírat pouze polovinu svého běžného platu. Spolu s ním se omezení dotknou i dalších 19 členů představenstva automobilky, jejichž plat bude seškrtán o 30 %. Další členové vedení pak do konce roku nedostanou žádné kompenzace

Ochrana finančního zdraví společnosti je zodpovědností všech a přirozeně jsem začal u sebe a vedení FCA,“ uvedl v dopise Manley.

FCA ovšem není jedinou společností, která přistoupila k úsporám. Podobnou cestou se již minulý týden vydal i koncern GM, který dočasně snížil mzdy svých 69.000 zaměstnanců (také) o 20 % a jejich doplacení nechystá před polovinou března příštího roku. Způsoby jak ušetřit hledá rovněž koncern VW, jehož šéf v nedávném televizním rozhovoru připustil, že bez rychlého řešení krize možná bude muset i propouštět.

Ondřej Mára
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
31. 3. 2020 19:51
Re: Spolek zkrachovalců začíná šetřit
:-[] :-[] :-[] :yes:
Avatar - Barrichello
31. 3. 2020 17:45
Spolek zkrachovalců začíná šetřit
Jestli FCA přežije tuhle krizi bez uzavření jediný značky, tak přísahám že pošlu 1000 Kč na černoušky do Afriky :-)
Avatar - Barrichello
31. 3. 2020 17:44
Re: Správný krok....
to víš, paranoidní schisofrenie je věc. Léky docházej, drogy taky nejsou, tak to má teta HammunoKylie těžký :-)
Avatar - Jerry.Gunman
31. 3. 2020 17:07
Re: Správný krok....
Heleď, Kylie / Muňko, na chvíli jsem si tě odebral ze shit-listu, abych se juknul, zdali jsi konečně dostala rozum - a vidím, že jsi furt stejná aktivistická blběnka, jako jsi bývala.
Ale jeden návrh máš zajímavý a inspirující - a BÉŘU TĚ ZA SLOVO :D
Dodej mi svoji hlavu (když už to jinak nepůjde, klidně i se zbytkem těla, já už si to nějak odpreparuju sám) a já s ní budu tak 10-12 čtvrthodinek bušit do zdi. Schválně, co to udělá. Ju?

Až se rozhodneš mi tu svoji dutou šešuli dodat, vzkaž mi prosím po někom příčetném, kde bude k vyzvednutí.

A teď - hybaj zase zpátky do shit-listu - tam, kam patříš :-) :-) :-)
Avatar - Jerry.Gunman
31. 3. 2020 12:46
Re: Správný krok....
A vidíš, v exhibicích jim to nebrání.
Jana "Venezuela" Maláčová na sociálce, Muňka "Dotovaná Nafta" Kylie zde na auto.cz - každá blbka si našla svoji platformu, kde se může seberealizovat a ukájet ;-)