Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari 296 GT3 pod půl milion korun? Výstavní model stojí více než nová Fabia

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Společnost Amalgam představila dokonalou podobu závodního Ferrari 296 GT3.

Pokud někdo umí dokonalé podobizny automobilů, je to společnost Amalgam. Ve svém repertoáru mají například model vítězného speciálu z Le Mans 1969 v podobě Ford GT40, různé modely Ferrari nebo monoposty formule 1 z moderní doby i historie. 

Nyní si společnost z Bristolu připravila jeden z nejnovějších závodních vozů od Ferrari, model 296 GT3 v měřítku 1:8. Originální model představilo Ferrari na začátku srpna. 

U speciálu GT3 si inženýři vzali inspiraci z formule 1. Motor je však převzatý ze sériového modelu 296 GTB. To znamená, že závodní vůz pohání třílitrový vidlicový šestiválec s úhlem sevření válců 120°. Motor je oproti sériové verzi umístěn níže a více vepředu, což zvyšuje tuhost karoserie a snižuje těžiště.

Teď ale k modelu Amalgam. Má takové detaily, že byste na fotografiích na první dobrou nerozeznali, že se jedná o menší repliku. Společnost totiž pracovala s originálními počítačovými výkresy, což je na finálním produktu znát. Celý vývojový proces trval 3000 hodin. Sestavení každého jednotlivého modelu pak trvá 300 hodin.

Propracovanost jednotlivých částí modelu 296 GT3 je k vidění skutečně všude. V interiéru zaujmou detailně zpracované pásy, popruhy nebo volant se všemi tlačítky a spínači na správném místě. Zvenku se nezapomnělo na žádný z aerodynamických prvků a to ani na ty nejmenší. Jediné místo, které tato replika ponechá tajemstvím, je kryt motoru. Ten narozdíl od dveří nelze otevřít. 

Amalgam má v plánu postavit 199 kusů tohoto modelu. Každý ze zákazníků si bude moci nechat svůj model uzpůsobit na míru. Společnost má totiž přístup například k originálním odstínům barev Ferrari. 

Není se čemu divit, že takto propracovaný model je dražší než leckteré reálné (a nové) automobily a nejspíše si ho pořídí pouze opravdoví fajnšmekři. Amalgam si za Ferrari 296 GT3 v měřítku 1:8 účtuje 18.090 dolarů (403.000 korun).

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme