Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Ferrari California T: První jízdní dojmy (+video)

Ondřej Chamilla
Diskuze (25)
Zakladatel značky Enzo „Commendatore“ Ferrari vždy zastával názor, že objem ničím nenahradíš. To však ještě neznal evropské emisní normy. Nyní tedy přichází turbodmychadly přeplňované Ferrari California T.

Ferrari California je kupé-kabriolet, který se představil v roce 2008 a jedná se o vůbec nejúspěšnější Ferrari všech dob. Za šest let se jich vyrobilo okolo deseti tisíc kusů, auto přilákalo velké množství nových zákazníků a hlavně svým charakterem vybízelo ke každodennímu použití. California byla prezentována jako převratný model a druhá generace s přídomkem T v radikálnosti modelu pokračuje. Poprvé od dob ikonického modelu F40 zde totiž máme Ferrari s přeplňovaným motorem.

Ačkoliv vypadá velmi podobně, je nová California do značné míry jiná. Změnil se nejen vnější design, ale díky jinému motoru se snížilo těžiště vozu a zapracovalo se na každém aspektu auta, ať už se jedná o interiér, kde je o 15% více prostoru a prostřední výdech udělal místo budíku tlaku turba, nebo o jízdní vlastnosti a zachování charakteru Ferrari.

Při prezentaci pak byla velmi příjemná upřímnost techniků, kteří se nijak netajili tím, že na přeplňování přistoupili jen kvůli emisním limitům a zároveň se motor, jehož základ je shodný s tím v Maserati Quattroporte, snažili přizpůsobit tak, aby potlačili veškeré negativní vlastnosti turbomotorů, jako je opožděná reakce na plyn, nezáživný zvuk či plochá křivka točivého momentu.

ferrari jizdnidojmy kupe kabriolet ferrari jizdnidojmy kupe kabriolet

Výsledkem snažení je podle Ferrari automobil, který má ve srovnání s předchozí Californií téměř shodnou odezvu na plyn, zajímavý zvuk díky stejně dlouhým svodům od každého válce, lineárně narůstající sílu motoru, lepší kontrolu karoserie díky tužším adaptivním tlumičům, kratší brzdnou dráhu a přitom stejnou každodenní použitelnost, pro kterou si tento model zákazníci oblíbili.

Až naživo, když California T stojí vedle předchůdce, člověk konečně vidí všechny provedené změny. Výfuky jsou vzadu již „normálně“ v horizontální rovině, nechybí veliký difuzor a i svítilny jsou mírně posunuty. Auto je nyní rozhodně atraktivnější, zároveň však není tak výrazné, jako zbylé modely. Uvnitř jsou změny ještě patrnější – objevil se zde multifunkční volant, na kterém máte nejen běžné ovladače, ale rovněž blinkry, dálková světla či stírače. Člověk si musí na tento systém ovládání chvíli zvykat, zejména co se týče blinkrů, ale Italové mají tu výhodu, že když si nezvyknou, tak se nic neděje, protože tam stejně nikdo blinkry nepoužívá. Nechybí ani známý otočný ovladač manettino, byť jednodušší než u ostřejších modelů značky. Režimy má tři – comfort, sport a ESC off. Novinkou je, že i v režimu sport si můžete dalším tlačítkem přepnout tlumiče do komfortního režimu pro jízdu na rozbitých silnicích. Pevná střecha se pak dá složit do poměrné velkého zavazadlového prostoru, zadní sedadla auta jsou jen nouzová.

Dost však bylo řečí, je čas nastartovat tmavě červený stroj. Otáčím klíčem ve spínací skříňce, mačkám další tlačítko na volantu a osmiválec se dvěma turby naskočí s tradičním, byť trochu hlubším zaštěknutím. Pravým karbonovým pádlem řadím jedničku a California se pomalu rozjíždí. Stojím u staré brány v Maranellu, odkud vyjelo první silniční Ferrari do světa s Enzem Ferrarim za volantem. Kouzelné místo, již však bliká zelená, auto se překvapivě tiše rozjíždí a pomalu se ploužíme městem, zatímco automatický režim nechává motor pracovat v nízkých otáčkách. Jen když sešlápnu plyn na více než 20%, otevře se klapka ve výfuku a zezadu se ozve hutný baryton.

Přijíždím k prvnímu vysokému retardéru a instinktivně zpomaluji až téměř do zastavení. Vždyť přední nárazník jistě stojí neskutečnou částku a tohle je nízké Ferrari! Jenže California vše zvládla s přehledem. Postupně se ukázalo, že na neskutečně zvlněných, rozbitých a úzkých italských silničkách je tohle Ferrari nejen poměrně stabilní, ale rovněž překvapivě pohodlné. Žádné tupé rány a natřásání cestujících, pouze cítíte, jak tlumiče s dlouhým zdvihem účinně žehlí všechny výmoly, což asi nebude přesně to, co byste od takového vozu očekávali. Co se týče tuhosti karoserie, pak drobné vibrace ve sloupku řízení cítíte, ale nejedná se o nic závažného.

Za městem mohu konečně provětrat všech 560 koní 3.8 litrového osmiválce a je to velmi lahodný motor. Reakce na plyn jsou opravdu ostré, přesně tak, jak technici Ferrari dopředu avizovali. Turbo se pak natlakuje rovněž velmi rychle. Pokud si libujete v masivním kopanci zátahu již od nízkých otáček, můžete být trochu zklamáni. Ačkoliv točivý moment na sedmý rychlostní stupeň vrcholí hodnotou 755 N.m od 2750 otáček za minutu, zejména na nižší převody není zátah do nějakých 5000 otáček nijak zběsilý, narůstá totiž lineárně jako u atmosférického motoru, což můžete vidět na přiloženém grafu.

ferrari jizdnidojmy kupe kabriolet ferrari jizdnidojmy kupe kabriolet

Od 5000 otáček za minutu až k omezovači pak auto táhne jako zběsilé, člověk je zaražený do sedačky a užívá si nádherného zvuku motoru. Rychlé sahám po pravém pádle pod volantem, stačí jen pomyslet na to, že do něj ťuknete a auto přesně v ten okamžik s kovovým cvaknutím a výstřelem z výfuku neskutečně rychle přeřadí, jako by byla převodovka napojena přímo na váš mozek. A tohle divadlo chcete opakovat znovu a znovu, akorát brzy zjistíte, že se po silnici ženete ne zrovna legální rychlostí a už máte před sebou jen sedmý převodový stupeň. Neskutečná je rovněž opakovaná reakce převodovky, kdy i po čtyřech dotecích pádla s odstupem půlvteřiny auto s přesně stejnými mezerami přeřadí. Dvouspojková skříň možná neřadí nejlépe při jízdě po městě, v ostrém tempu se ale chová jednoduše špičkově.

A co zatáčky, jak si s nimi California poradí? Upřímně, tohle není sportovní auto v pravém slova smyslu. Je děláno na každodenní dojíždění do práce či víkendové výlety, proto je spíše měkčí s charakterem vozu třídy GT. To ale neznamená, že nové téčko nefunguje. Řízení je sice lehčí, ale cítíte z něj celkem slušně co se děje pod předními koly, auto se sice trochu více naklání a to i ve sportovním režimu, díky tomu ale bude naše české okresky zvládat s neuvěřitelným nadhledem. Jen pozor abyste neškrtli o zem. Řidič pak má sice horší výhled z vozu, díky perfektní pozici za volantem je auto radost auto přesně umisťovat do zatáčky. Navíc trakce zadních pneumatik je obrovská i s vypnutou stabilizací. A pokud to s řízením myslíte vážně, rozhodně na manettinu polohu ESC off navolíte. Jinak je totiž auto až příliš svázáno kontrolou trakce a ze zatáček vyjíždí velmi přidušeně.

Video se připravuje ...

Ve výsledku to vypadá asi tak, že podřadím ta dvojku, motor okamžitě vyštěkne, jak dá meziplyn a já hned zarážím pedál do koberečku. Auto rychle zareaguje, ale zátah přichází postupně. Kliková hřídel motoru se blíží pěti tisícům otáček za minutu, v tu chvíli zátah ještě výrazně naroste a každou buňkou v těle mi prochází skvělý zvuk motoru, který ani nepůsobí přeplňovaně. S kovovým cvaknutím přeřadím na vyšší stupeň, to se však již blíží zatáčka. Brzdit mohu na poslední chvíli, destičky se totiž zakousnou do masivních keramických kotoučů jako klíště do nohy dívky běžící po louce. Cítíte hmotu auta, ale to stejně účinně zpomaluje. Lehce otáčím volantem a auto vzhledem k rozměrům vcelku agilně zatáčí. Sice s náklonem, ale jistě a předvídatelně. Již před narovnáním volantu dávám plný plyn a cítím, jak zadní pneumatiky bojují se silou motoru. Auto v tu chvíli lehce vybočí zádí, zároveň ale neskutečně tlačí celý vůz dopředu. Stačí čtvrt otáčky kontra a můžeme znovu!

S vypnutou stabilizací auto vystřeluje z oblouku s neskutečnou vervou. Když už záď vybočí, tak velmi progresivně a cítíte to celým tělem hned od počátku. California T ale byla očividně laděna pro běžné použití a proto je v zatáčkách nečekaně hodná. Pokud se ovšem chcete opravdu pobavit, tak není problém, stačí trochu odvážněji překonat trakci a máte rázem skvěle ovladatelné drifterské náčiní, jak můžete vidět na našem videu. V tu chvíli oceníte perfektní dávkovatelnost plynu, ostré reakce i přesné řízení a komunikativnost auta. Chytrý e-differenciál se navíc dokáže přizpůsobit jak čisté a jisté rychlé jízdě, tak právě řádění s oblakem kouře od zadních pneumatik. Člověk pak projíždí zatáčky s obrovským úsměvem, vhodnou dávkou adrenalinu a přesto s jistotou, že tohle auto i řidič zvládnou.

Při řízení Californie T nakonec není tak těžké pochopit, proč tento vůz v minulé generaci přilákal ke značce zástup nových zákazníků. Není totiž tak ultimativní jako většina sourozenců - nechybí mu jistá praktičnost a uživatelská přívětivost, stejně jako velmi dobře zpracovaná kabina či nezbytný komfort. Nová verze pak tyto přednosti dále rozvíjí a díky píli techniků z Maranella nepřišlo auto s přeplňovaným motorem ani o šarm a charakter značky, který je zpravidla tvořen hlavně ostrým, dramatickým a exkluzivním agregátem. Forza Ferrari!

Technická data Ferrari California 2012 Ferrari California T
Motor 4.3 V8 3.8 V8 twin turbo
Převodovka 7A 7A
Zdvihový objem [cm3] 4297 3855
Válce/ventily 8.4 8.4
Největší výkon [k/min-1] 490/7750 560/7500
Největší toč. mom. [Nm/min-1] 505/5000 755/2750-5000
Max. rychlost [km/h] 312 316
Zrychlení 0-100 km/h [s] 3,8 3,6
Komb. spotřeba [l/100 km] 13,1 10,5


Ondřej Chamilla
Diskuze (25)
Avatar - The Spešl Uan
10. 7. 2014 17:10
Ferrári..
Nebojím se to přiznat, ale nemám koule na to, abych si to koupil, i kdybych na to měl prachy. Jenom by mě zajímalo, kolik by stálo opravit fatální pruchu turbodmychadla u autorizovaného servisu... 200,300k??? Toť otázka. ;-\ ;-\ ;-\
7. 7. 2014 07:37
Re: Fantazie...
Prostě cesťák ;-) . Něco podobnýho F potřebovalo. Gratuluju ke skvělýmu zážitku :-)
Avatar - Enthusiastic.driver
7. 7. 2014 07:34
Re: video
No jo, ale tehdá si stejně všichni mysleli, že se z toho vyklube leda tak záprtek >:D
7. 7. 2014 07:33
Re: Fantazie...
Na daily je prekvapive pohodlna a ne prehnane hlucna. Jde videt, ze byla stavena na spise kazdodenni pouziti. :-)
7. 7. 2014 07:31
Re: video
Ahoj, diky kluci :-)