Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari Enzo se díky koronaviru stalo nejdražším on-line vydraženým autem

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Zatímco tradiční prodej aut se téměř zastavil, aukce cenných skvostů se přesunuly na internet, kde rovnou padl nový rekord.

Pandemie koronaviru vedla k dočasnému uzavření celé řady provozoven a společností, které se musely narychlo přizpůsobit fungování čistě přes internet. Někomu to šlo lépe, někomu hůře. V oblasti dražeb exkluzivních vozů, které se dříve konaly na reprezentativních akcích, ovšem rovnou došlo k vytvoření nového rekordu.

Během nedávné aukce Driving into Summer, kterou pořádala známá dražební společnost RM Sotheby’s, totiž padl rekord pro nejdražší on-line vydražený automobil na světě. A zřejmě nikoho nepřekvapí, že jím bylo Ferrari.

Vozy Ferrari, především pak model 250 GTO, totiž dlouhodobě kralují žebříčkům nejdražších automobilů na světě. Jejich prodejní ceny se přitom často pohybují v řádech desítek milionů dolarů, na což ovšem nový rekordman ze světa on-line aukcí zatím nedosáhl.

Červené Ferrari Enzo, tedy nový držitel rekordu pro nejdražší vůz prodaný v on-line aukci, totiž změnil majitele za 2.640.000 dolarů, což je asi 63.037.000 Kč. Na poměry exkluzivních vozů se to nemusí zdát jako tak extrémní cena, je potřeba si ovšem uvědomit, že nový majitel utratil přes 63 milionů korun za stroj, který možná ani pořádně neviděl.

Těsně za rekordním Enzem se pak umístilo Ferrari 288 GTO z roku 1985, které bylo vyrobeno jako 130. kus ze série pouze 272 vozů. Jeho cena se zastavila na částce 2.310.000 dolarů, což je zhruba55.163.000 Kč.

GTO přitom vystřídalo již tři majitele, kteří s ním najeli 23.555 kilometrů. Enzo prošlo rukama pouze dvou sběratelů, kteří najeli méně než 1.250 mil, tedy necelé 2.000 kilometrů. Přesto už vůz dostal servis, který by měl odpovídat nájezdu 25.000 mil. Po technické stránce by tak Enzo mělo být v naprosto dokonalém stavu.

Nabízí se ovšem otázka, jak dlouho si svou pozici nejdražšího vozu v on-line aukcích udrží. V nabídce RM Sotheby’s je totiž i červené Ferrari F50, jehož vyvolávací cena byla stanovena na 2.500.000 dolarů. Mělo by se přitom jednat o druhý vyrobený kus, který má najeto pouze necelých 5.500 kilometrů.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme