Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat 504 Coupé Zagato Elaborata: 500 Coupé s pohonem 4x4

David Bureš
Diskuze (1)
Dílo od americké firmy Scagliarini Motorsports na bázi Fiatu 500 Coupé od Zagata je vybaveno pohonem všech kol.

Americká společnost Scagliarini Motorsports, zaměřující se na úpravu vozů Fiat, zveřejnila první informace o svém novém díle, které nazývá Fiat 504 Coupè Zagato Elaborata. To je postaveno na základech Fiatu 500 Coupé od Zagata a je vybaveno pohonem všech kol.

Automobil bude používat stejný systém pohonu všech kol s centrálním diferenciálem, jaký se objevuje ve Fiatu Panda 4x4. Právě číslovka 504 v názvu upozorňuje na to, že automobil má poháněna všechna čtyři kola.

Další prvky pocházejí z Abarthu 500 EsseEsse, jsou tu také přední sedadla čalouněná alcantarou, brzdy Brembo a výfukové potrubí od společnosti Ragazzon.

Zajímavostí jsou zaslepená zadní boční okénka, v těchto místech je totiž umístěn ochranný rám. Přední nárazník, dveřní panely, vnější zpětná zrcátka, zadní střešní přítlačný spoiler a zadní difusor jsou vyrobeny z karbonových vláken. Tyto karbonové díly nabízí Scagliarini Motorsports i pro běžný Fiat 500.

V motorovém prostoru je samozřejmě umístěna přeplňovaná jednotka 1,4 16V T-Jet, jejíž výkon však vzrostl na 134 kW (180 k), vrchol točivého momentu je 250 Nm. O přenos síly motoru se stará pětistupňová manuální převodovka.

Oranžový lak automobilu na přiložených fotografií je totožný s odstíny používanými na vozech značky Lamborghini.

Původně měl vůz vzniknout v jediném exempláři pro nejmenovaného kupce ze Spojených arabských emirátů, Scagliarini Motorsports ale po uveřejnění fotografií auta obdržel několik e-mailů od dalších zájemců. Podle poptávky tak vzniknou i další kusy, jejichž výroba bude probíhat v Itálii. Podle požadavků může být 504 Coupè Zagato Elaborata vybaveno odnímatelným střešním panelem.

Ladičská firma Scagliarini Motorsports sídlí ve městě Boulder v Coloradu, její název odkazuje na spoluzakladatele značky Abarth, Guida Scagliariniho. Její portfolio v současné době zahrnuje další dva upravené Fiaty 500. Nedávno Scagliarini Motorsports otevřel v Itálii vlastní designérské centrum.

Výchozí Fiat 500 Coupé Zagato se představil na letošním ženevském autosalonu. Automobil byl inspirován malými kupé, která vznikala v padesátých letech v karosárně Zagato na podvozcích tehdejší pětistovky.

Šéf automobilové divize Fiatu Sergio Marchionne krátce po premiéře kupé s charakteristickým dvojitým hrbem na střeše oznámil, že se bude v budoucnu vyrábět v limitované sérii.

David Bureš
Diskuze (1)