Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat bude v Polsku vyrábět elektrické Alfy a Jeepy

David Bureš
Diskuze (1)

Továrna Fiatu v polských Tychách dnes vyrábí vozy značek Fiat, Lancia a Abarth. Do budoucna k nim přibudou také zástupci značek Alfa Romeo a Jeep.

Polský závod Tychy je pro italsko-americký koncern Fiat Chrysler Automobiles klíčový, vždyť jde o jednu z jeho vůbec největších továren. Svoji důležitost si přitom uchová i v následujících letech. Fiat oznámil rozsáhlé investice do této továrny v jižním Polsku, jejíž součástí bude nejen modernizace, ale i rozšíření výroby.

Výsledkem investic bude rozšíření produkce o tři nové modely značek Fiat, Jeep a Alfa Romeo. První z nich se v Tychách začne sériově vyrábět v druhé polovině roku 2022, přičemž automobilka dopředu avizuje, že tyto novinky nabídnou také hybridní a čistě elektrický pohon.

Bližší informace o této trojici zatím nemáme. Zákulisní zprávy ale naznačují, že půjde o nová malá SUV využívající platformu CMP vyvinutou Skupinou PSA, která se s koncernem FCA má v příštím roce spojit. Konkrétně by tedy mohlo jít o nástupce Fiatu 500X, dříve avizovaný Jeep přezdívaný A-SUV, ještě menší než Renegade a nepřímého nástupce Alfy Romeo MiTo, který bude menší než připravované SUV Tonale.

Fiat pouze zdůrazňuje, že při výrobě vozů využije ty nejnovější technologie a postupy. Výsledkem tak mají být automobily, které ve svém segmentu stanoví nové standardy.

Pro továrnu Tychy to přitom bude rozšíření o nové portfolio. Dnes se v závodě nedaleko Katowic vyrábějí výhradně minivozy, konkrétně Fiat 500, odvozený Abarth 595 a Lancia Ypsilon využívající shodný technický základ. Poslední modernizací prošly tyto vozy na začátku roku 2020, kdy se dočkaly mildhybridního pohonu.

Polský závod Tychy se rozkládá na ploše 2,4 milionu m2 a zaměstnává na 2.500 osob, což z něj dělá jednu z největších továren italsko-amerického koncernu. Konkrétně loni tu bylo vyrobeno 263.176 vozů. Továrna zahájila provoz v roce 1972, zprvu tu polská automobilka FSM (Fabryka Samochodów Małolitrażowych) v licenci vyráběla vozy značky Fiat. Právě italská automobilka pak továrnu koupila v roce 1992.

David Bureš
Diskuze (1)

Doporučujeme

12. 5. 2021 18:29
Proč ne my?
Ač vím o polské tradici z dob FSO v Tychách, nechápu, proč se Alfy u nás nemohou vyrábět. Česká produkce by znamenala vyšší kvalitativní potenciál se zpětnou vazbou do konstrukce a technologie. I ty automatyické likky musí vymyslet, navrhnout a vyrobit člověk a my tu stále máme dost schopných koncepčních konstruktérů. Rozhodně by to naší zemi se spoustou Alfistů slušelo. Teď se jen modlit, aby z linky v Tychách vycházely pouze bezvadné a kvalitní Alfy s trvalým akcentem na cuore sportivo.